Op deze foto ziet men het Algemeen Zangkoor Maartensdijk (AZM) in december  2018 toen het koor een  Latijns-Amerikaans concert gaf. (Foto: Algemeen Zangkoor Maartensdijk.) Toen het koor in 2019 een halve eeuw bestond, gaf de voorzitter, Dienke  Grootenhuis, een kort overzicht van de geschiedenis van dit voor het dorp Maartensdijk zo belangrijke ensemble. Hierna volgen enkele passages die een indruk geven van deze geschiedenis.

 

Meer informatie

Op 14 maart sprak mw. Grootenhuis, die het archief van de vereniging had doorgespit om de halve eeuw van het koor te belichten:

Vandaag, donderdag 14 maart 2019, bestaat AZM  precies 50 jaar.  […]  [Een halve eeuw  geleden, op dezelfde 14e maart, werd] de oprichtingsvergadering gehouden in de kantine van SVM in Maartensdijk.  Aanwezig: 35 geïnteresseerden met Kees van Voorst als initiatiefnemer, de eerste voorzitter. Agendaonderwerpen van die avond waren onder meer: ‘waar haal je een goede en enthousiaste dirigent vandaan? ‘Wat wordt de hoogte van de contributie?’ ‘Wat is een geschikte locatie?’  ‘Welk repertoire gaat gezongen worden?’. De naam van het koor was aanvankelijk ‘Neutraal Gemengd Zangkoor Maartensdijk’. Als repertoire koos men algemene volksliederen, opera en licht klassieke muziek, aangevuld  met kerkliederen.  Men wilde niet een kerkelijk koor zijn. Om dat aan te geven heette het koor eerst ‘neutraal’, later ‘algemeen’.

Voor een uitgebreidere versie van het overzicht van mevrouw Grootenhuis klikke men deze link aan: Een halve eeuw AZM vervolg

AD/DG