Rian de Waal (1958-2011) was een begenadigd Nederlandse pianist die begraven is op begraafplaats Den en Rust ( 2, vak 16, graf 9 ). De in Zuid Afrika geboren De Waal was een oud-leerling van College Blaucapel in Utrecht. Hij studeerde piano aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam en studeerde cum laude af bij Edith Grosz. In 1983 was hij de eerste Nederlandse pianist die de finale bereikte van het prestigieuze Koningin Elizabeth Concours in Brussel.  Daarop volgde een internationale carrière, die begon in het Concertgebouw in Amsterdam. (Portret: Hermien Lam, Wikipedia.)

 

Meer informatie

De Waal trad op als solist maar ook met orkest. Recitals volgden in Duitsland, Polen, Engeland, Frankrijk, België en Amerika. In Nederland speelde hij met diverse orkesten, zoals het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Residentie Orkest, het Noord Nederlands Orkest, het Orkest van het Oosten, het Gelders Orkest en het Brabants Orkest. Succesvolle kamermuziektournees maakte de Waal met het Da Camera ensemble door Europa, Amerika en Azië. Daarnaast maakte hij opnamen voor radio en televisie. Sinds 2006 was hij artistiek leider van het Peter de Grote Festival in Groningen en initiatiefnemer van het Rhijnauwse Kamermuziek Festival in Bunnik. Verder was hij docent aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

Naast zijn werk als uitvoerend kunstenaar hield De Waal zich intensief bezig met pianotranscripties van muziek voor andere bezettingen. Hij gaf recitals waarin hij deze transcripties speelde en toelichtte. Ook werkte hij aan een boek over dit onderwerp.

De Waal was getrouwd met de mezzosopraan Marion van den Akker en woonde sinds 2002 op een boerderij in Valthermond die ingericht was als concertboerderij en waar door de stichting Klassiek in ´t Veen georganiseerde concerten werden gegeven. Na een jarenlange ziekte overleed hij in 2011 op 53-jarige leeftijd aan de gevolgen van een tumor. Op zijn graf staat een grote blauwe vaas met op het deksel de tekst Rian de Waal 8-5-1958  25-5-2011. (Foto WK)

WK

 

Literatuur:

Wim Krommenhoek,  Graven van bekende musici in De Bilt/Bilthoven. De Biltse Grift, sept. 2015.

Wikipedia: Rian de Waal.