Op 14 april 1925 verongelukte Jan Verschuur uit De Bilt bij een noodlottig ongeluk met een Fokker C1 op Soesterberg. Hij was 28 jaar. Verschuur, de zoon van  Gijsbert Verschuur en Antje de Roos uit de Bilt, volgde op Soesterberg een militaire vliegopleiding, die door dit ongeval een voortijdig einde vond. Zijn graf bevindt zich op te Algemene Begraafplaats Brandenburg in de Bilt. Foto: het graf van Jan Verschuur. (WK)

 

Meer informatie

De dag na het ongeluk kon men in de Overijsselsche Courant de toedracht van deze tragedie lezen:

VLIEGONGEVAL TE SOESTERBERG. Boven het terrein van Soesterberg is gisterenmiddag omstreeks half vier een noodlottig vliegongeluk gebeurd, waarbij twee mensenlevens te betreuren zijn.     

In de lucht bevond zich de Fokker-verkenner C1, bestuurd door de sergeant-leerling-vlieger J. Verschuur, met sergeant C.M. van Weijnen  als waarnemer. Op betrekkelijk lage hoogte stopte de motor.  De aviateur wilde in glijvlucht het landingsterrein bereiken. De machine kon dit echter niet meer halen.   Vermoedelijk wilde hij daarom op het tweede terrein, het noodlandingsveld, dalen, doch ook dit scheen niet te gelukken. Om nu het neerkomen op een grindweg te vermijden, maakte de bestuurder een bocht.   Inmiddels bleek het toestel te veel snelheid verloren te hebben, bovendien was het reeds te dicht bij de grond. Van een hoogte van vijftig meter sloeg het toestel toen naar beneden. De sergeant  Verschuur was op slag dood; de sergeant Van Weijnen werd zeer ernstig gewond opgenomen en naar Utrecht vervoerd, waar hij spoedig overleed.                                                                        

Sergeant Verschuur was sedert 15 Mei 1924 in opleiding. Hij had wel zijn  internationaal, doch nog niet zijn groot-brevet. Hij hoopte dit binnenkort te behalen. Verschuur is ongehuwd. Van Weijnen  is gehuwd en heeft drie kinderen.                                                           

WK

 

Literatuur:

De Overijsselsche Courant van 15 april 1925.