Afgebeeld is de voorgevel van de villa Welgelegen, Groenekanseweg 90 in Groenekan. (Ansichtkaart uitgegeven door D. Ravenstein tussen 1920 en 1925, Collectie Het Utrechts Archief.) De villa lag op terrein dat oorspronkelijk toebehoorde aan het Utrechtse Sint Servaasklooster en was gelegen aan de oostzijde van Utrecht.

 

Meer informatie

De laatste restanten van dit klooster werden omstreeks 1840 gesloopt. In 1870 kocht de familie Copijn het perceel met het daarop staande bouwwerk. Boomkweker Pieter Gerard Copijn liet dat slopen om er vervolgens 1881 de hier afgebeelde vrijstaande villa op te laten bouwen. Het ontwerp van de villa was vermoedelijk van Copijns broer, de aannemer en architect Pieter Copijn. In 1912 volgde een verdere uitbouw. Het pand is gebouwd in de eclectische stijl.

AD

Literatuur: ir. Lia Copijn-Schukking en drs. Marina Laméris, Welgelegen, biografie van een Copijn-huis (Hollandsche Rading 2011). Zie ook:Michiel Kruidenier en Joost van der Spek, Maartensdijk, geschiedenis en architectuur (Zeist/Utrecht 2000) 141v.

 

Spring naar toolbar