Twee leden van de Actiegroep Veiligheid braken in november en december 1974 in bij het Mobilisatiecomplex Maartensdijk dat aan de provinciale weg N234 ligt. Zij wilden zien, hoe goed het beveiligd was. Het bleek vrij makkelijk het terrein te betreden en een paar  voorwerpen buit te maken. Afbeelding: luchtfoto van het complex, topotijdreis.nl

 

Meer informatie

Deze spectaculaire inbraak vond plaats op het M.O.B. complex Maartensdijk aan de provinciale weg N234. Het complex, dat dateert uit de periode van de Koude Oorlog, is nog steeds in gebruik; op dit moment door de Marechaussee. De inbrekers, die lid waren van de actiegroep Veiligheid, wilden de gebrekkige beveiliging van militaire terreinen aan de kaak stellen. Zij toonden aan dat het heel makkelijk was om binnen te dringen.

Zij klommen op 28 november over het drie meter hoge hek en verkenden het terrein. Eenmaal binnen werd hun geen strobreed in de weg gelegd. Borden op het hek beweerden dat er gepatrouilleerd werd met honden, maar gedurende hun verblijf op het complex hoorden of zagen zij daar niets van. De nacht erna sloegen ze een ruit in van het hoofdgebouw en stalen ze een moedersleutel die op alle deuren paste. Dit maakte het mogelijk om een kistje gevuld met 9-mm patronen mee te nemen uit een opslagloods. Op zes december volgde een derde inbraak. De inbrekers namen alleen een verbanddoos mee, waarvan overigens volgens de actievoerders de inhoud ondeugdelijk was.

De gestolen waar bewaarden de dieven in kluizen op de stations Utrecht en Amersfoort. Een anoniem telefoontje stelde de politie op de hoogte van de locatie van de meegenomen spullen en later werden de kluissleutels op het politiebureau afgegeven. De Legervoorlichtingsdienst berichtte dat er inderdaad ingebroken was op het complex en dat men druk bezig was met een inventarisatie om te zien wat er verdwenen was. De Marechaussee nam de inhoud van de kluizen mee. De daders zijn niet gepakt.

Zeven jaar later werd een 29-jarige man in Apeldoorn, Bas H., in zijn flat gearresteerd voor de moord op zijn grootmoeder. Tijdens zijn verblijf in de psychiatrische kliniek in Woensel bekende hij ook een aantal inbraken, waaronder de spectaculaire inbraak in het MOB complex Maartensdijk samen met zijn toenmalige maat H. uit Bilthoven.

EvdV

U bevindt u op de Rondleiding Misdaad. Voor het vervolg klik HIER

 

Literatuur:

Nieuwsblad van het Noorden 21-12-1974

De Telegraaf 23 – 12- 1974