Vanaf 1876 tot heden is Eyckenstein bewoond door leden van de familie Van Boetzelaer. Afgebeeld is het huis zoals het er nu uitziet (Foto DAB).

 

Meer informatie

Na de dood van Frans Nicolaas Eyck  in 1876 kocht Elisabeth van Boetzelaer- Both Hendriksen Eyckenstein als jachtgebied voor haar zoons. Willem Carel van Boetzelaer (1845-1934) werd eigenaar van het landgoed, nadat zijn moeder in 1880 overleed. Hij liet het huis grondig verbouwen en vergroten. In 1881 gaf hij Leonard Springer opdracht om een Engelse landschapstuin aan te leggen. Met zijn vrouw Margaretha jonkvrouw van Schuylenburch ging hij op Eyckenstein wonen. Hij verkocht delen van het landgoed en op een gedeelte is later Bilthoven Noord gebouwd.

Na zijn dood kregen zijn kinderen elk een kwart van het landgoed. Vanaf 1939 werd Eyckenstein afwisselend gevorderd door het Nederlandse, Duitse en Canadese leger. Het huis was er slecht aan toe toen in 1946 Otto Maximiliaan (1891-1954 ) van Boetzelaer er ging wonen met zijn gezin. Vanwege de woningnood woonden vier gezinnen op Eyckenstein.

Rutger Wessel van Boetzelaer, de oudste zoon van Otto, en zijn vrouw Ursula Cunera van Asch van Wijck namen in 1954 Eyckenstein over. Hun oudste zoon Otto Maximiliaan baron van Boetzelaer beheert nu het landgoed samen met zijn broer Lex.

LdM

 

U bevindt u op de Rondleiding over de noordelijke landhuizen. Voor het vervolg klik HIER

Literatuur:

R. van Immerseel e.a., Eyckenstein Op de grens van zand en veen

M. Kruidenier en  J. van der Spek,  Maartensdijk Geschiedenis en architectuur, Zeist-Utrecht 200

Website:  www.eyckenstein.nl