Gerrit Patist (1947 – 2005) was een Biltse beeldhouwer en keramist die op de gemeentelijke begraafplaats  Brandenburg begraven ligt onder een niet afgemaakt beeld. (Foto WK) Hij volgde zijn opleiding bij Artibus in Utrecht en volgde de opleiding Steenhouwers. Tientallen jaren heeft hij al zijn energie en tijd gestoken in het bewerken van steen. Later legde hij zich toe op het maken van keramiek.

Patist maakte vooral beeldhouwwerken waarvoor hij zijn grondstoffen haalde in steengroeven in België, Frankrijk en Italië. Hij heeft meer dan 140 beeldhouwwerken van allerlei formaat en van ruw tot gepolijst geproduceerd. Daarnaast was hij een verdienstelijk schilder en tekenaar. Door zijn gedrevenheid om te creëren had hij nauwelijks belangstelling voor het tonen of exposeren van zijn werk. Patist werkte tot zijn laatste dag in zijn atelier, waar hij in 2005 op 57-jarige leeftijd overleed.

Van zijn broer Tom ( geb. 1951) is wel werk in de gemeente te vinden. Het beeld Zonder Titel staat sinds 1979 in het Van Boetzelaerpark. In het gemeentehuis bevindt zich meer werk van deze kunstenaar, zoals Icarus uit 1984 en diverse abstracte Sculpturen.

WK

U bevindt zich op de rondleiding langs de begraafplaatsen. Voor het vervolg klik HIER.