Het Zwarte Paard was een herberg in Blauwkapel, vlak buiten de poorten van Utrecht. Afbeelding: Blauwkapel omstreeks 1770. Rechts achter staat de herberg Het Zwarte Paard.
De weg over de brug was die van de Gagel naar De Bilt, nu de Voordorpse Dijk. (Tekening P. van Liender 1775 Het Utrechts Archief)

 

Meer informatie

In het aan Oostbroek grenzende gerecht Herverscop lag de oudste nederzetting van het gerecht Oostveen, het gehucht Voordorp. Vanaf 1551 veranderde de naam Voordorp in Blauwkapel. Het dorp lag op de kruising van twee belangrijke handelswegen: van Utrecht naar het noorden liep de weg naar Naarden en van west naar oost liep de weg over de Gageldijk van Maarssen naar De Bilt. Ook de Veengracht of Maartensdijkse Vaart liep langs het dorp.

Op deze gunstige plek stond, vanuit het westen gezien over de brug, de herberg het Zwarte Paard. Reizigers die niet meer de stad in konden gaan omdat de poorten gesloten waren, konden hier overnachten. Ze aten er en konden hun paarden laten verzorgen. Ook de lokale bevolking kwam hier voor een glas wijn of bier en een praatje of  voor nieuws uit de grote stad.

LdM

Literatuur:
W.L. van den Brink, Blauwkapel omstreeks 1840, in: St. Maerten nr.19 juni 2000
W.L. van den Brink, Het Huis Te Veen in Blauwkapel, in: St. Maerten nr. 23 juni 2002