Dit is de Rondleiding Misdaad in De Bilt. Om terug te gaan naar het begin, klik HIER.

Op een zaterdag in het eerste jaar van de Tweede Wereldoorlog werd in De Bilt een paard gestolen, maar kott daarna was het opeens weer terug bij de stal. In vrijwel alle kranten werd aandacht aan dit voorval besteed. Op de foto zien we de deel van de inmiddels afgebroken boerderij Weltevreden met stal. De boerderij lag aan het einde van de oude Looydijk ( J.H.W. Meijer 1969 regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen).

 

Meer informatie

Op zaterdagavond 25 januari 1941 kwam boer Van A. opgewonden het politiebureau in De Bilt binnen. Hij deed aangifte van de diefstal van zijn paard. Dieven waren de stal binnengedrongen toen hij er niet was en ze hadden het dier meegevoerd. De agent schreef braaf de gegevens op.

Toen Van A. terugkwam bij zijn boerderij, stond er een verrassing op hem te wachten. Voor de stal stond zijn paard. Het dier had een onbekende halster om, dat de dieven hadden meegebracht en dat zij het paard hadden omgedaan om het weg te voeren.

Blijkbaar had het dier bezwaar gemaakt tegen zijn ontvoering. Wilde het zijn stal niet verlaten of was het, zoals een krant schreef, een geval van paardentrouw? Het paard had zich losgerukt en was in galop naar de stal teruggelopen.

DAB

U bevindt u op de Rondleiding Misdaad. Voor het vervolg klik HIER

 

Literatuur:

Het verhaal werd in bijna ongewijzigde vorm verteld in minstens 26 kranten in het hele land, waaronder het Nieuwsblad van Friesland, het Utrechts Volksblad, de Limburger, de Volkskrant, de Haagsche Courant, het Leids dagblad, de Tijd en het Nederlandsch Dagblad (orgaan van het Nationaal Front) op 26, 27, 28 en 29 januari 1941.