Bilthoven is ontstaan uit het spoorwegstation in de nabijheid van De Bilt.  Afgebeeld is het Station De Bilt in de jaren 1920-1930  (Foto Utrechts Archief)

 

Meer informatie

Op 20 augustus 1863 werd de spoorlijn Utrecht-Amersfoort geopend. Bij de kruising van de spoorlijn met de Soestdijkseweg heeft men een station aangelegd. Het werd Station De Bilt gedoopt, hoewel het op een halfuur lopen van het dorp De Bilt lag.

Omstreeks 1900 verschenen de eerste villa’s rond het nieuwe station. Het villadorpje dat daarna ontstond, werd aangeduid met de naam De Bilt-Station. Deze naam zorgde voor verwarring. Wie in De Bilt op bezoek wilde gaan, nam per ongeluk regelmatig de trein naar Station De Bilt en mensen die naar De Bilt-Station wilden, reisden vaak van Utrecht per tram naar De Bilt. Om deze reden werd in 1917 besloten, de naam van het nieuwe dorp te wijzigen.

Tijdens een raadsvergadering op 23 mei 1917 werd gekozen voor de naam Biltsche Duinen. Deze naam stuitte echter op bezwaar van de Spoorwegen. Daarom werd in een raadsvergadering van 11 oktober 1917 de naam Bilthoven vastgesteld, op voorstel van de arts en raadslid Dr. Melchior. De naam van het station is op 21 januari 1918 gewijzigd in Bilthoven.

AD