Afbeelding: het Tomado boekenrek, toonbeeld van de wederopbouw, is weer helemaal hip.

TOMADO is de afkorting van ‘Van der Togt’s Massa-artikelen Dordrecht’. Het bedrijf werd door de twee broers Van der Togt gestart op een zolderkamer in Dordrecht. Het doorstond de beurskrach van 1929 en kwam in dienst van de Duitsers de Tweede Wereldoorlog door. De firma werd pas echt booming tijdens de wederopbouwperiode. Het geheim: de massaproductie van simpele huishoudelijke artikelen. Een stamper of een afdruiprek waren ook in het Biltse huisgezin onmisbaar. Tomado ontwikkelde zich met de bevolking mee.

Meer informatie

Het Tomado-boekenrek, dat in 1958 werd geïntroduceerd, hing al snel overal aan de muur. Eerst vooral in de tienerkamer, het kantoor of het studentenhuis. Later ook in de woonkamer, waar het eikenhouten meubilair plaatsmaakte voor het eigentijdse Pastoemeubel. Het Nederlandse interieur smachtte in die naoorlogse jaren naar lichte, moderne spullen. Die handige Tomadoplanken sloten naadloos op aan op die behoefte. Het boekenrek was licht van constructie in geel-rood-blauwe Mondriaankleuren uitgevoerd. Het rek was betaalbaar (27 gulden), makkelijk op te hangen. De pocketboeken, die in de jaren vijftig aan een onstuitbare opmars waren begonnen, pasten er goed in.

Honderd jaar na de oprichting van Tomado en 65 jaar na zijn geboorte is het Tomadorekje weer helemaal hip en op beurzen en in tweedehandswinkels een gezocht item. Het is inmiddels ook in retrovorm beschikbaar, maar er gaat natuurlijk niets boven het origineel.

VC

U bevindt u op de Rondleiding over nostalgie. Voor het vervolg klik HIER.

 

Bronnen:

Website Omroep Rijnmond

Website Reconstructed