Dat de Julianaflat in Bilthoven en de autogarages erachter zijn ontworpen door Willem Marinus Dudok is bekend. Minder bekend is dat de architect zich ook bemoeide met de stijl van het interieur. Helaas is daarvan weinig overgebleven, omdat nieuwe eigenaren de twee- drie en vierkamerflats naar eigen smaak aanpasten. Hoog tijd dus om de restanten van de Dudoks stijlkenmerken in de flat zo snel mogelijk te vereeuwigen voor het nageslacht.

Hij werkte altijd heel hard en zijn werk was een scheppende daad, de weerslag van de overtuiging hoe het zou moeten zijn (…) en aan alle details werd zorg besteed. Geen onderdeel kon zomaar worden bedacht of gewijzigd zonder de verhoudingen en de geest van het werk aan te tasten. (…) Dudok bleef tot en met de inrichting en de details betrokken bij de bouw. Er werd uitgebreid gesproken over de binnenafwerking, kastruimte voor de vrouw, meubels en stoffen. (Uit: Dudok- hoofdstuk Thuiskomen – Annette Koenders en Arie den Dikken – 2013)

Afbeelding: schuifdeur tussen de woonkamer en de kamer en suite. Het glas onderscheidt zich door om-en-om transparante en matte banen. Let ook op het gebeeldhouwde plankje boven de deur.

Wij hebben hieronder een aantal foto’s van het interieur op onze site gezet. Klik daarvoor HIER.

Meer informatie

In 2014 deed de Vereniging van Eigenaren van de Julianaflat het verzoek bij de gemeente om het gebouw aan te willen wijzen als gemeentelijke monument. Dat was nadat het Dudok-ontwerp enige tijd op de nominatie had gestaan om afgebroken te worden om ruimte te bieden aan nieuwbouw. Op 8 maart 2018 ging ‘de kogel door de kerk’ en kreeg de Julianaflat de felbegeerde monumentenstatus. Pas begin deze maand werd bekend dat ook de zogeheten Zwarte Doos, het naastgelegen lage winkelgebouw, is erkend als onderdeel van het Julianacomplex.

VC

Met dank aan mevrouw Aty van der Heijden.

 

Om artikelen over dit onderwerp in De Vierklank te zien, klik hier