Paul Nijgh was in de eerste plaats een Rotterdams reder en cargadoor. Toch woonde hij van 1921 af tot zijn overlijden in 1949 in Bilthoven en was ook daar actief. Portret: Stadsarchief Rotterdam.

 

 

Meer informatie

Henricus Paul Nijgh (Rotterdam 9-3-1876 – De Bilt 25 -12-1949), volgde de Openbare Handelsschool te Amsterdam. Daarna werkte hij in het buitenland en later in Rotterdam. Hij maakte snel carrière bij het cargadoorsbedrijf Phs van Ommeren. Nijgh was sterk sociaal voelend; hij was actief bij loononderhandelingen en wist stakingen te voorkomen. Hij zette zich in voor de Haven Arbeidsreserve, een organisatie waardoor tijdelijk werkloze werknemers financieel gesteund werden. In de Scheeepvaartvereeniging Zuid, de organisatie van Rotterdamse reders, cargadoors en andere werkgevers in de haven, speelde hij een belangrijke rol.

Niet alle werkgevers voelden even sociaal als Nijgh en na conflicten trad hij in 1921 terug uit diverse functies en ging hij in Bilthoven wonen. Daar was hij een van de initiatiefnemers bij de oprichting en financiering van Sociëteit Concordia, later hotel-restaurant Heidepark. Hij woonde aan de Rembrandtlaan in de villa Reewijck, die later Windehof heette. (Afbeelding Beeldbank Historische Kring d”Oude School)De grond is verkaveld en er staan nu twee panden, de nummers 54 en 56.

Nijgh liet Rotterdam niet geheel los. Hij bleef nauw verbonden met Phs van Ommeren en was commissaris bij de Holland-Amerika Lijn (H.A.L.).

PvH

Literatuur:

www.biografischportaal.nl/persoon/02943913

https://historischekringdebilt.nl/rembrandtlaan

https://www.oram.nl/100-jaar-oram-geschiedenis-van-scheepvaart-vereniging-noord-naar-oram/oprichting-in-roerige-jaren-1917-1937/