Afbeelding: Kinderen in Bilthovense nieuwbouwwijk voorjaar 1956 ( foto: familie Alexandra Visser)

Theatermaakster Yvonne Groeneveld (1941) heeft een Nederlands-Indische achtergrond en woont in Bosch en Duin en Alexandra Visser (1950) is van oorsprong een Haagse, die opgroeide in de nieuwbouwwijk Jachtplan in Bilthoven. Lex de Beer (1944) is de oudste zoon uit de voormalige herenmodezaak De Beer aan de Julianalaan in Bilthoven. Ineke Dapper (1945) is de dochter van de  kantoorboekhandelaar Dapper, gerepatrieerd uit Indonesië en groeide in de jaren ’50 op aan de Julianalaan. Allemaal herinneren ze zich het buurtspel met de lange stok en de korte stok, dat ze op verschillende wijzen uitspraken en nog steeds uitspreken: katrikken, katterieken, of ‘een soort honkbal’.

Alexandra Visser meldt, dat ze nooit meer iemand heeft ontmoet die het spel speelde maar dat het katterieken, zoals zij het noemt, is gebaseerd op het Indische Gatrik-spel. 

Yvonne Groeneveld: Ik meen dat het dat spel is, waarbij men een stokje (30 centimeter) tussen twee stenen plaatst. Dan probeer je met een ander stok, die je in je hand houdt, dat stokje dat op die steen ligt, zover mogelijk weg te werpen. De ander probeert het dan op te vangen en daarna is de vanger aan de beurt. Mis je het stokje, dan wordt met de weg geworpen stok de maat gemeten; dat leg je op de grond en op die manier meet je de maat naar de oorsprong, daar waar hij vanaf is geworpen; de stenen. Zo meet je het aantal punten. Degene die de meeste punten heeft, heeft gewonnen. 

VC

U bevindt u op de Rondleiding over nostalgie. Voor het vervolg klik HIER.

 

Bronnen: website De Indische Archipel, Wikipedia.

De Vierklank 11 augustus 2022: Yvonne Groeneveld laat in theater het Indisch verleden herleven. Lees het hier

Met dank aan Yvonne Groeneveld en Alexandra Visser.