Letty Kosterman was een radio- en televisiepresentatrice, programmamaakster en schrijfster. Ivo de Wijs noemde haar ooit het boegbeeld van de VARA. Zij woonde tot aan haar overlijden in 2017 in Bilthoven. Foto: Letty Kosterman, Henk Spaan, Sonja Barend en VARA voorzitter Albert van den Heuvel in 1983. (Fotograaf M. Antonisse, Nationaal Archief)

 

Meer informatie

Aletta Kosterman (1935 – 2017) werd geboren in Utrecht. Nadat zij haar hbs-b diploma had behaald in 1952 volgde zij de kweekschool en werkte zij vier jaar als onderwijzeres op een lagere school in Utrecht. Zij had al vroeg een ontwikkeld gevoel voor taal en sprak uitstekend Algemeen Beschaafd Nederlands.

Doordat zij een wedstrijd van de AVRO won met een declamatie, mocht zij in 1958 het televisieprogramma Nieuwe Oogst presenteren. In diezelfde tijd was zij lid van het Amsterdams journalistencabaret Pers-Vers, met o.a. Hedy d’Ancona. Ook had zij een eigen column Letty Kosterman vertelt in het damesblad Rosita, waarin zij vragen van lezeressen beantwoordde. Kosterman schreef daarnaast verschillende verhalen voor kinderen.

In 1962 stapte zij over van de AVRO naar de VARA, waar zij meerdere radioprogramma’s presenteerde, zoals Keuren en kiezen, De speeldoos en Dicht bij huis. Op de televisie was zij samen met Wim Bosboom jaren het gezicht van het consumentprogramma Koning Klant. Bekend werd zij ook door de presentatie van het populaire radioprogramma over de natuur op zondagochtend Vroege Vogels.

Voor het boek van Harriët Freezer Wat doen we met moeder met de feestdagen? schreef Kosterman de inleiding. Ook schreef zij veel teksten voor de PvdA. Zij heeft gesproken op de uitvaart van Joop den Uyl.

In 2012 werd Letty Kosterman opgenomen in het Leendert Meeshuis in Bilthoven, waar zij in 2017 overleed.

 

Literatuur:

Wikipedia, Aletta Kosterman,

Huygens Instituut, Kosterman, Aletta (1935-2017)