In 1968 startten vier studievrienden in Utrecht ‘La Française d’Exportation’ (LFE), zoals ze zeiden ‘om van de opbrengst de eigen dorst te bekostigen’.  Het is inmiddels uitgegroeid tot een hoogwaardige professionele wijngroothandel aan de Dierenriem in Maartensdijk. Het is in grootte de tweede wijnimporteur en -groothandel in Nederland en een grote werkgever in Maartensdijk. (Foto: Jacques Reijniers)

 

Meer informatie

De roei- en studievrienden Van Dijkman, Wilbrenninck, Smit en Grootmeijer begonnen in een Werfkelder aan de Oudegracht in Utrecht hun wijngroothandel met de import van rosé d’Anjou en later beaujolais. Deze activiteit groeide in de jaren daarna sterk, mede door hun passie voor wijn.

Door deze ontwikkelingen verhuisde het bedrijf begin 1980 naar Maartensdijk, waar het nog steeds is gevestigd met haar kantoren, magazijnen en distributie. Door de groei is er inmiddels ook een magazijn in Utrecht. In 1988 is de onderneming LFE gekocht door het grote Franse familiewijnhuis Castel in de Bordeaux, dat was gestart in 1949. Voor de familie Castel was deze overname van belang om de distributie in Nederland zeker te kunnen stellen. Van de oprichters van LFE bleef de heer Smit in dienst.

LFE is weliswaar onderdeel van een Franse organisatie, maar het heeft een zeer grote mate van zelfstandigheid binnen de groep. Van de omzet wordt 70% geleverd aan de supermarkten, zoals AH, Jumbo en Spar, en 30% aan de horecaketens zoals Van der Valk, Fletcher en Center Parcs.

LFE adviseert haar klanten. Om haar adviesfunctie inhoud te kunnen geven, wordt geïnvesteerd in onderzoek en voorlichting. Daartoe wordt bijvoorbeeld gebruik gemaakt van de marktonderzoeksdata van Nielsen: wat wil een klant van een supermarkt en wat wil een gast in het restaurant? Maar ook worden de ontwikkelingen bij wijnhuizen in de wereld nauwlettend gevolgd. LFE vertegenwoordigt circa veertig wijnhuizen in verschillende landen in de wereld. Een paar kengetallen anno vandaag: omzet € 85 miljoen, 31 miljoen flessen wijn per jaar verkocht en distributie met 62 medewerkers. Hubrecht Duijker schreef al in 1982: ‘LFE is een van de grootste en tegelijk een van de onbekendste importeurs van Nederland’

JJR

U bevindt u op de Rondleiding Industrieel Erfgoed. Voor het vervolg klik HIER

 

Literatuur:

Website www.lfe.nl

Interview met de heer M. Kerkmeester (sinds 2008 managing director LFE) door Jacques Reijniers.

Telefonisch interview met de heer D. Seldenrijk (voormalig hoofd magazijn, 40 jaar in dienst LFE) door Jacques Reijniers.

Documentatie LFE.

Hubrecht Duijker, Wijngids Nederland, 1982.