U bevindt u op de Rondleiding Adel. Om het begin te vinden klik HIER

Afgebeeld is Schelto baron van Heemstra (1807-1864) (Foto: Wikipedia/Parlementair Documentatiecentrum, public domain.) Toen hij stierf was deze bewoner van het Maartensdijkse landhuis Beukenrijk sinds twee jaar minister van Staat.

 

Meer informatie

Deze laatste hoge functie was voor de ooit liberale politicus Van Heemstra de bekroning van een lange en indrukwekkende carrière. Van Heemstra was een van de medestanders van Thorbecke, een lid van het gezelschap ‘Negenmannen’ dat in de jaren veertig van de negentiende eeuw had aangedrongen op de broodnodige modernisering van het Nederlandse staatsbestel. Van Heemstra en de zijnen wilden rechtstreekse verkiezingen voor de Tweede Kamer en ministeriële verantwoordelijkheid. Er moest een einde komen aan het door de koning gedomineerde landsbestuur.

In 1848/9 – na de grondwetswijziging – was Van Heemstra minister van Eeredienst (met uitzondering van de rooms-katholieke). In 1850 werd hij commissaris des Konings in Utrecht. Tien jaar later trad hij op als minister van Binnenlandse Zaken in het mede naar hem genoemde kabinet Van Zuylen van Nijevelt – Van Heemstra. In 1861/2 trad hij na het aftreden van Van Zuylen op als kabinetsleider. De conservatief geworden Van Heemstra diende met succes een wet in tot de aanleg van staatsspoorwegen en maakte een einde aan een langdurige strijd over de vraag wie die aanleg voor zijn rekening moest nemen: de staat of particuliere ondernemers.

In 1862 viel zijn kabinet. In hetzelfde jaar vestigde Van Heemstra zich op Beukenrijk om daar de laatste twee jaren van zijn leven te wonen. Het is de vraag of hij er veel tijd doorbracht, want in september 1862 was hij gekozen tot lid van de Tweede Kamer.

AD

U bevindt u op de Rondleiding Adel. Voor het vervolg klik HIER

 

Bron: Nieuw Nederlands Biografisch Woordenboek: http://resources.huygens.knaw.nl/retroboeken/nnbw