Op de grens tussen Bilthoven en Maartensdijk ligt de gerenoveerde boerderij uit 1881, waar de huidige eigenaar-directeur van Meijerink Wegenbouw BV woont. Hij heeft via de prachtige bomenlaan zicht op het landhuis Eyckenstein. Hier ontwikkelde Jan Meijerink een loonbedrijf tot een onderneming voor bestrating, riolering en asfaltering. Foto: werk aan een afsalteermachine in 1975. (Archief Meijerink Wegenbouw)

 

Meer informatie

Grootvader Meijerink was rentmeester op Eyckenstein. Zijn zoon Jan  begon in 1955  naast het werk op zijn boerenbedrijf met het verrichten van loonwerk voor de vele boeren in de omgeving bij de teelt van aardappelen, granen en bieten. Hij had vijf mensen in dienst. Deze werkzaamheden breidden zich steeds verder uit. Hij heeft zelfs op zijn erf een graandrogerij gebouwd.

In 1975 kocht hij – ook weer als een bijverdienste – een tweedehands asfalteermachine. Hij asfalteerde bij verschillende boeren in de omgeving wegen. In de jaren negentig is kleinzoon Kees, de huidige eigenaar-directeur, bij zijn vader in de zaak gekomen. Vanaf 2000 zijn de ontwikkelingen steeds sneller gegaan. Naast het asfalteren werd grondwerk en bestratingswerk uitgevoerd en werden ook rioleringen vervangen en aangelegd. In die tijd gunde men het werk vaak op basis van vertrouwen, zoals de asfalteringswerkzaamheden voor Hessing, een project dat zonder een offerte werd uitgevoerd. Helaas is de laatste toplaag op de wegen nooit gelegd, want Hessing verhuisde naar Utrecht.

Meijerink Wegenbouw BV werkt voor middelgrote en kleinere gemeenten, bedrijven, particulieren en als sub-contracter voor grote bouwers en wegenbouwers in de regio. Het bedrijf voert ook projecten uit elders in het land. Er werken momenteel tot 35 mensen en de onderneming is kapitaalintensief door bijvoorbeeld de drie asfalteermachines en de zes walsen. Enkele meer actuele projecten zijn de buitenterreinen van Eyckenstein, het buitengebied met vijvers van Kasteel Heemstede bij Houten, de bestrating, riolering en tuinen van het Duitse Huis en Grand Hotel Karel V in Utrecht en de bestrating en riolering in Groenekan.

Meijerink Wegenbouw BV zet ook stevig in op de realisatie van milieudoelstellingen, getuige de aanschaf van twee zuinige ‘Stage V’ asfalteermachines en de aanleg van zonnecellen op de bedrijfsdaken voor de eigen elektriciteitsvoorziening van de onderneming.

JJR

 

Literatuur/bronnen:

Website: www.meijerinkbv.nl

Interview met Kees Meijerink door Jacques Reijniers.