Begin 20e eeuw stonden aan de toenmalige Bunnikseweg, nu Kapelweg, twee arbeiderswoningen. Op de linkerhoek was een smederij gevestigd. Al in 1887 en 1909 was het wooncomplex tot tweemaal toe verbouwd, waarbij de beide huizen werden samengesteld uit voormalige drie één-kamer-woningen. De zogenoemde mansardekap was populair in die jaren om de zolder te vergroten. Ook kwamen er vier dakkapellen. De huizen staan er nog steeds, inclusief de baksteendecoraties en de goot op houten klossen.

 

Meer informatie 

Begin jaren ’20 had Jan Martinus de Graaf zijn werkplaats in de smederij. Hij was de grootvader van de latere constructiewerker en edelsmid Jan de Graaf. In zijn jeugd van de jaren ’50 en ’60, waren er alleen al in het dorp De Bilt vijf smederijen.

Een kleine eeuw geleden dreef zijn grootvader, ook een Jan Martinus, een smederij aan de voormalige Bunnikseweg, nu Kapelweg. Grootvader De Graaf was behalve smid ook nog havenmeester van de Biltse Grift, begrafenisondernemer en verzekeringsagent. In de voormalige smederij zit nu een klokkenmaker. 

Uit: De Vierklank, juni 2013

 

VC

Foto: Voormalige Bunnikseweg in 1923. (Privécollectie: Familie Jan de Graaf)

Bron: De Bilt, Geschiedenis en architectuur: Sabine Broekhoven en Sonja Barends