Een oud-leerlinge van de Werkplaats in Bilthoven vertelde dat ze bij een witte villa, niet ver van de school, de lichamen van mensen had zien hangen. Meisjes vertelden het verhaal aan elkaar door. Dit is niet zozeer een volksverhaal als wel de moderne versie ervan: een broodje aap.

 

Meer informatie

Het Meertens Instituut, dat zich bezighoudt met onderzoek en documentatie van taal en cultuur in Nederland en Nederlandse taal en cultuur in de wereld, heeft grote belangstelling voor alle aspecten van de volkscultuur. Op 6 april 2007 tekenden onderzoekers het volgende verhaal op uit de mond van een leerlinge van de Werkplaats.

Het was in Bilthoven, bij de Werkplaats (een school) daar was een heel mooi bos. Daar mocht je tot de witte strepen op de bomen spelen. Als je dan doorliep zeg maar, dan kwam je bij een hek. Daardoor heen kon je in de verte een witte villa zien. Volgens mij heb ik het zelf ook een keer gezien, het kan ook verbeelding zijn, maar dat daar karkassen, zoals varkens aan een haak hingen. Maar wij dachten dat het mensen waren. Klasgenootjes, vriendinnetjes kwamen met dat verhaal. Ik heb het zelf ook wel verteld.’

[Vraag:] ‘Zou het kunnen dat volwassen dat verteld hebben als een soort kinderschrik? Als van: je mag niet te ver het bos in?’

‘Dat zou kunnen, het was me een paar keer verteld en toen dacht ik het zelf ook te zien.’

Vergelijkbare verhalen zij makkelijk te vinden bij het Meertens Instituut: zo heeft een conciërge  in een koelkast van een mensa van een universiteit de lijken van drie jongetjes gevonden. Volgens de verhalen liggen er ook lijken in een schip uit de Tweede Wereldoorlog in Terneuzen.

DAB

 

U bevindt u op de Rondleiding over de Volkscultuur. Voor het vervolg klik HIER.

 

Literatuur:

Meertens instituut: https://www.verhalenbank.nl/