Schrijf eens een stukje over de lagere school voor de jubileumschakeltjes, dat zal je maar gevraagd worden, schrijft Ireen bij het 50-jarig jubileum van de Montessorischool Bilthoven in juni 1969 in de jubileumversie van schoolkrant De Schakel. De schoolkrant is een begrip voor generaties leerlingen en hun ouders. Inmiddels is het 2019 en de school, in 1919 gesticht door Maria Montessori en Kees Boeke, bestaat alweer een eeuw.

Meer informatie

Dat zal je maar gevraagd worden. Zo even een-twee-drie je gedachten omschakelen op die school van zo’n zes jaar geleden, als je zelf als nergens anders meer aan kan denken dan aan je eindexamen waar je midden in zit. Die school is vaak het onderwerp van gesprek, als je toevallig eens een andere oud-leerling ontmoet, dan gaat het zo van: “Weet je nog wel van toen we naar Terschelling gingen, en toen we daar bijna ….en, o ja dat is waar ook zeg, die ene keer dat v. Hout (….) Ik denk dat, wanneer ik nog verder terugga in de geheugendoos, ik nog wel meer van dit soort herinneringen zou kunnen opdiepen, schrijft Ireen.

De papieren schoolkrant De Schakel heeft de 21e eeuw niet meer bereikt en werd vervangen door een digitale nieuwsbrief.

Philip Holt is van 1929. Deze zoon van een Bilthovense gynaecoloog maakt het jubileumfeest mee als de oudste voormalige leerling. Het is opvallend hoe weinig de huidige Philip uiterlijk verschilt van de 10-jarige schooljongen die in juli 1939 met de klas op schoolreis ging naar vliegveld Waalhaven in Rotterdam. Een klein jaar later, in de meidagen van 1940 zou dat vliegveld door de Duitse bezetter volledig worden vernield.

Meer herinneringen aan de Montessorischool zijn te lezen in De Vierklank van augustus 2019.

VC

 

Foto: Montessorischool Bilthoven op vliegveld Waalhaven 1939. Philip Holt voorste rij tweede van links.  Privécollectie Philip Holt.

Bronnen:

Bijzondere herinneringen aan lagereschooltijd – Suzanne Schaapman: De Vierklank, 28 augustus 2019

De Gouden Schakel: jubileumuitgave van schoolkrant De Schakel van de Montessorischool.