U bevindt u op de Rondleiding Reisbeschrijvingen en Reisgidsen. Om terug te gaan naar het begin klik HIER

Gids en reisboek voor de stad en de provincie Utrecht geeft over De Bilt maar oppervlakkige informatie. Afbeelding: het omslag.

 

Meer informatie

De auteur van Gids en reisboek voor de stad en de provincie Utrecht (1884) wordt niet vermeld, want het is door meer mensen geschreven. Namens de medewerkers schreef J.W.R. Gerlach de inleiding, die vooral nietszeggend is.

Het inwoneraantal was 2446. Van De Bildt, deftig met dt gespeld, krijgen we eerst een historisch overzicht: de naam (belt of heuvel of misschien een groot beeld dat in de abdij van Oostbroek stond), de doodslag door Walraven van Brederode die gememoreerd werd met een stenen kruis, een reeks oorlogen in de zestiende eeuw, en zeer uitgebreid de komst van de Pruisen in 1787. Had een van de medewerkers daar een boek over gelezen of waren ze bang voor de oprukkende macht van het Pruisische Duitsland in 1884?

Na dit onevenwichtige geschiedverhaal is de informatie mager. Bestaansmiddelen: landbouw, veeteelt en nijverheid. Vermeldenswaard zijn de paardenmarkten in april, augustus, september en november ‘die vroeger een Europeeschen naam hadden verworven en veel vertier gaven, maar in later tijd slechts in naam bestaan’. Als middelen van verkeer zijn intussen De Stichtse Tramweg en de Ned. Centraalspoorweg opgedoken.

Hotels: Pol, Nas, Beau-Séjour en het Stationskoffiehuis. Er bestaan prachtige wandelingen vanwege het natuurschoon en de mooie landhuizen, zo lezen we, maar ze staan niet in de gids. ‘Gebouwen waaraan historische herinneringen van eenige beteekenis zijn verbonden zijn, zijn in de Bildt niet meer aanwezig’.  En daar moesten de reizigers het mee doen.

DAB

Dit is de Rondleiding Reisbeschrijvingen en Reisgidsen. Voor het vervolg klik HIER

 

Literatuur:

Gids en reisboek voor de stad en de provincie Utrecht, Utrecht 1884.