Op de foto het bedrijfspand van Negum in De Bilt. (Bron: beeldbank Historische Kring d’Oude School; het exacte jaartal is niet bekend.) De onderneming heeft een roerige tijd meegemaakt in de Tweede Wereldoorlog, maar is daarna uitgegroeid tot een bedrijf dat zich toelegde op plastic producten voor huishoudelijk gebruik.

 

Meer informatie

In 1930 werd Isaar Klafter eigenaar van een  fabriek van gummi verpakkingsartikelen Negum (Nederlandse Gummiverpakkingsmiddelen) aan de Oude Gracht in Utrecht, die al in 1928 was gericht. Naast verpakkingen maakte men ook rubber matten en ringen. In 1938 verhuisde de onderneming naar De Bilt en om zich te vestigen in de ‘oude’ elektrische centrale aan de Nieuwstraat.

Omdat de Klafters joods waren, werden zij in de oorlog uit het bedrijf gezet. Er kwam een zogenaamde Verwalter, die de leiding overnam. Na de oorlog gooide de zoon Manfred Klafter, geïnspireerd door een bezoek in de jaren vijftig aan de USA, het roer om en ging hij plastic voorwerpen maken. De naam werd toen gewijzigd in N.V. Negum Briljant Plastics.

Het bedrijf werkte toen al samen met TNO en de Commissie tot Opvoering van Productiviteit (COP).  Een belangrijk product was de haarroller. Een deel van de productie werd uitbesteed aan thuiswerkers.

Wegens het ontbreken van uitbreidingsmogelijkheden verhuisde het bedrijf in 1957 naar Amersfoort.

JJR

U bevindt u op de Rondleiding Industrieel Erfgoed. Voor het vervolg klik HIER

 

Literatuur:

Historische Kring d’Oude School, archiefstukken

Spring naar toolbar