Ben je soms ook even het overzicht even kwijt?
Het Online museum De Bilt telt inmiddels bijna vijfhonderd bijdragen. Bij een zo groot aanbod raak je misschien het overzicht kwijt. Daarom heeft de redactie een nieuw soort bijdragen gemaakt: historische overzichten van de geschiedenis van de woonkernen: van Hollandsche Rading, Westbroek, Maartensdijk, Groenekan, Bilthoven en De Bilt. In het bestek van ongeveer een bladzijde wordt daar de hele geschiedenis van een dorp weergegeven. Alleen de woonkern De Bilt heeft een wat oudere geschiedenis en een grotere bevolking; die hebben we gesplitst in twee bijdragen.

Je kunt de overzichten vinden als eerste artikel van iedere woonkern. Ze zijn daar opgenomen met een leeg rondje, dus zonder jaartal, omdat ze over een groter aantal jaren gaan. Een andere manier om ze te vinden is om in de zoekfunctie de term historisch overzicht in te tikken.

In zo’n overzicht zijn sommige namen of begrippen blauw gekleurd, zodat je ze kunt aanklikken. Dat zijn verwijzingen naar een paar van de opvallende bijdragen over ieder dorp. De vierkantjes – we noemen ze tags – onder ieder van die kernartikelen maken het mogelijk om door te klikken naar vergelijkbare onderwerpen.

Een voorbeeld: je wilt iets weten over de geschiedenis van Maartensdijk. Op de homepage kies je in het eerste menu Woonkernen en dan Maartensdijk. Dan zie je als eerste bijdrage achter een leeg geel rondje het Historisch Overzicht van Maartensdijk. Je leest daarin onder meer: Verder waren er in het dorp veel boeren. Vanaf de zestiende eeuw werd er een aantal fraaie boerderijen gebouwd. Een mooi voorbeeld is Koddestein. Een ander voorbeeld is de boerderij de IJzeren Mortier. Die boerderij de IJzeren Mortier kun je aanklikken en dan krijg je daarover een bijdrage.

Als je na het lezen nieuwsgierig bent naar andere boerderijen, dan staat er onderaan een tag (rechthoekje) boerderij. Als je daarop klikt, krijg je een menu met boerderijen. Wel alle boerderijen in de hele gemeente De Bilt. Eenvoudiger kunnen we het nu eenmaal niet maken. Foto bovenaan: Overzicht vanuit de lucht op Groenekan en De Bilt. ( Foto Delta-Phot Luchtfotografie HUA)
DAB

Om bij de overzichten te komen, gebruik de tag Historisch Onderzoek onderaan.