Afbeelding:  The Murphy Jets, wereldberoemd in De Bilt en Bilthoven. Ze toeren nog steeds in wisselende samenstelling (Foto: Historische Kring d’Oude School)

In het vervolg van Britse Beatles en Rolling Stones ontstond ook in Nederland een heuse beat- en rockscene, veelal afkomstig uit Den Haag, Voorburg, Leiden en natuurlijk Volendam. Ook de jongeren uit De Bilt en Bilthoven lieten zich niet onbetuigd. Al in 1963 had je The Murphy Jets.  In 1964 startten  The Swift Electrics  en zij werden gevolgd door The Destructors in 1967. De formaties traden op in De Bilt zelf en ver daarbuiten.

Vijftig jaar geleden, in 1972 ontstond de Jeugdsociëteit De Meteoor aan de Planetenbaan in Bilthoven. Het gebouw zelf had een verleden als de varkensstal van de voormalige boerderij Olden Brandenburg. De jeugdsoos was een initiatief van de toenmalige Laurentiusparochie. Livemuziek was begin jaren ’80 een belangrijk onderdeel van het programma. Bandnamen in die jaren: Freebird, Stress, Penny Dreadfull, Unexpectables, Outline en Herrie en de Beukers.

De Jeugdsociëteit is allang niet meer, het gebouwtje van De Meteoor doet nu dienst als slijterij. Het is de buurman van Cultureel centrum Het Lichtruim (2011)

Afbeelding: The Destructors in 1967. V.l.n.r. leider en organist Jan Worrel, leadgitarist Andries de Jager, drummer John Kanters, basgitarist Wim van Lochgem en vocalist en gitarist Henk Boswijk. (Foto: Een rondje De Bilt – Bilthoven (Miedema en Drees)

VC

U bevindt u op de Rondleiding over nostalgie. Voor het vervolg klik HIER.

 

Literatuur:

Historische Kring d’Oude School

Een rondje De Bilt – Bilthoven ( Rienk Miedema en Ellen Drees 2003 )

Een daverend jubileum – Jitte Roosendaal (uit: Verhalen van vroeger en nu, Petra Cremers e.a. 2013)