Een klaphek is een hek dwars over een voetpad of fietspad dat meestal wat schuin staat zodat het vanzelf dichtvalt als je het loslaat. Hetzelfde effect kan ook met een veer worden bereikt. De meeste klaphekken staan in natuurgebieden.

Vroeger werden deze klaphekken ook gebruikt als voetgangers- en fietsovergangen van het spoor. Het was een manier om de snelheid van fietsers en wandelaars tot bijna nul terug te brengen bij onbewaakte overwegen.

Bilthoven kende tot in de jaren zestig een klaphek over de spoorlijn Utrecht – Amersfoort. Het hek maakte de verbinding tussen de Gregoriuslaan en de Paltzerweg in Bilthoven mogelijk. Dat betekende dat je niet helemaal over het spoor bij het station hoefde te fietsen als je bijvoorbeeld vanuit Bilthoven Noord naar het zwembad de Biltse Duinen, de tennisvereniging Bilthoven of naar Zeist wilde. Het hek werd dan ook veelvuldig gebruikt.

Het was een ouder type spoorovergang. Bij het bebouwen van de Paltzerweg is de overgang niet komen te vervallen maar blijven bestaan. Ook op de kaart van de uitleg van villapark Drakenstein is de oversteek zichtbaar. (Foto: RHC Vecht en Venen)

In de jaren zestig is het klaphek vervangen door een tunneltje, dat de naam Klaphektunnel draagt. De straat heet Klaphekweg, een van de weinige ‘wegen’ in het ruim met ‘lanen’ bedeelde Bilthoven Noord.

EvdV

U bevindt u op de Rondleiding over nostalgie. Voor het vervolg klik HIER.

Spring naar toolbar