U bevindt u op de Rondleiding Beelden in De Bilt. Om terug te gaan naar het begin klik HIER

Onze Lieve Vrouwe van Lourdes en Sint Dominicus  zijn gemaakt door de van oorsprong Belgische  beeldhouwer Albert Termote op terrein van het voormalige herstellingsoord en ziekenhuis Berg en Bosch. (Foto WK) De Lieve Vrouwe van Lourdes staat in een nisje op het voormalige kloosterkerkhofje van de zusters Dominicanessen die destijds in Berg en Bosch de zorg droegen voor de vele tuberculosepatiënten. Onderaan op het beeld staat het monogram AT en het jaartal 1933. Rond het hoofd van het beeld is de tekst te lezen  Je suis l’immaculee conception: ik ben de onbevlekte ontvangenis. Dat is een dogma van de Rooms Katholieke kerk, waarin wordt gesteld dat Maria geboren is zonder dat zij met de erfzonde was besmet. Het oorspronkelijk polychrome beeld is nogal verweerd en heeft een beschadigde neus en afgebroken voeten.

Aan de noordzijde van de kapel staat het voormalige zusterhuis.  Links van de ingang bevindt zich een hoekbeeld van de heilige Dominicus, de stichter van de orde der Dominicanen. Dominicus houdt een boek in zijn hand als verwijzing naar de vier evangeliën. Een ster boven zijn hoofd verwijst naar een visioen van zijn moeder die een ster op hem zag neerdalen. De hond met de brandende toorts symboliseert de voorspellende droom van zijn moeder.

Albertus Polydorus Termote (1887 – 1978) was een Belgisch-Nederlandse beeldhouwer die aan het begin van de Eerste Wereldoorlog uit België vluchtte en in Nederland neerstreek. Hij ontving zijn opleiding in Genk. Zijn werk wordt gerekend tot de Nieuwe Haagse School en omvat vooral religieuze  en kerkelijke beelden. Ook kreeg hij bekendheid door zijn levensgrote ruiterstandbeelden.

WK

Dit is de Rondleiding Beelden in de Bilt. Voor het vervolg klik HIER