Dit is de Rondleiding Misdaad in De Bilt. Om terug te gaan naar het begin, klik HIER.

In 1912 kwam een oudere reiziger, naar eigen zeggen lopend op weg van Amsterdam naar Utrecht, door Westbroek. Hij had geen geld en daarom vroeg hij bij verschillende woningen om eten. De meeste bewoners hadden medelijden en zo kreeg hij wat te eten en de meeste mensen gaven hem ook wat geld mee. Foto: Westbroek omstreeks 1910. (Het Utrechts Archief)

Na een paar weken kwam hij terug. Hij ging langs bij de mensen die hem geholpen hadden, en gaf ze wat trossen druiven, want zo vertelde hij, hij was nu een handelaar in fruit geworden. Hij wilde van niemand geld aannemen maar een fooitje sloeg hij niet af.

Een paar weken later kwam hij weer langs, nu met peren en noten. Hij bracht telkens een bezoek aan dezelfde mensen. Wat men ook zei, dit keer hij wilde echt niets aannemen.

Nu wachtte hij niet zo lang met terugkomen want een paar dagen later was hij er weer. Deze keer vroeg hij naar de heer des huizes. Hij vertelde dat hij niet meer in fruit handelde maar nu in de wildhandel was gegaan. Hij had nog wat geld nodig om de zaak te starten en of meneer hem kon helpen met een kleine lening. Hij zou het geld uiterlijk 1 november komen terugbrengen. De meeste mensen leenden hem wat geld en zo sprokkelde hij nog een leuk bedragje bij elkaar.

In Westbroek werd hij nooit meer gezien.

EvdV

U bevindt u op de Rondleiding Misdaad. Voor het vervolg klik HIER

 

Literatuur

De Tijd, godsdienstig- staatkundig dagblad 18-11-1912

Dagblad van Zuid Holland en ’s-Gravenhage 19-11-1912