U bevindt u op de Rondleiding Adel. Om het begin te vinden klik HIER

Afgebeeld is Hendrik Jacob van Tuyll van Serooskerken, heer van Westbroek vanaf 1665, met zijn echtgenote Anna Elisabeth van Reede en hun kinderen. (Afbeelding van een zeventiende-eeuws schilderij in Slot Zuylen, foto AD, met toestemming van de beheerder van Slot Zuylen.)

 

Meer informatie

Na de Rennenbergs ontmoeten we de volgende heren van Westbroek: Lamoraal (II) van Egmond (1581-1610), Antonie van Lalaing, graaf van Hoogstraten (1610-1611), de Amsterdamse koopman Jaspar Quingett (1611-1617) en zijn stadgenoot Adam van Lokhorst (1617-1656). In 1656 kwamen Zuilen en de heerlijkheid Westbroek in handen van Anna Elisabeth van Reede. Zij trouwde in 1665 met Hendrik Jacob van Tuyll van Serooskerken, die tot zijn dood in 1695 als heer van Westbroek op slot Zuilen woonde. Hendrik Jacob liet een indrukwekkende vooroudergalerij schilderen en een kostbaar wandtapijt maken. Elisabeth van Reede had voor haar huwelijk met Van Tuyll het slot en andere bezittingen geërfd van haar grootvader, tot ongenoegen van haar vader Gerard van Reede, die zelf het beheer over de grote erfenis wilde hebben. In de winter van 1663 trok Van Reede woedend over zijn gefrustreerde ambitie naar de kerk van Westbroek om daar met met een stockjen of rotting [wandelstok] inde hant een raam met de familiewapens van Anna Elisabeth’s grootouders kapot te slaan. Het raam werd op bevel van de rechter hersteld, maar is nu niet meer terug te vinden. Meer hierover kan men lezen in DEZE POST.

De kleinzoon van Hendrik Jacob van Tuyll, Diederik Jacob, trouwde met Helena Jacoba de Vicq, dochter van een schatrijke Amsterdamse patriciër. Met haar geld kon hij het kasteel in 1751-1752 ingrijpend laten verbouwen. De oudste dochter van Hendrik Jacob en Helena was Isabella Agneta Elisabeth of Belle van Zuylen, die als verlicht schrijfster bekendheid tot ver over de grenzen verwierf.

Hieronder ziet men een detail van een achttiende eeuwse kaart in Slot Zuilen, naar rechts toe strekt zich het gerecht Westbroek uit.

AD

U bevindt u op de Rondleiding Adel. Voor het vervolg klik HIER

Foto AD

Meer informatie over Slot Zuilen: https://www.slotzuylen.nl/

ie ook: Heren en vrouwen van Westbroek in de middeleeuwen