U bevindt u op de Rondleiding Beelden in De Bilt. Om terug te gaan naar het begin klik HIER

Op de hoek van de Vuurse Dreef en de Spoorlaan in Hollandsche Rading vindt men het beeld Paard en Ruiter van Theo Mackaay (1950, Foto AD). Mackaay is de Utrechtse beeldhouwer die in 1980 de trofee ontwierp van het Nederlands Filmfestival: het Gouden Kalf.

Meer informatie

In de Vierklank van 20 januari 2016 leest men meer over de beelden in de voormalige gemeente Maartensdijk. Jaap Roëll uit Hollandsche Rading vertelt daar naar aanleiding van de vervanging van het in 2010 verdwenen beeld ‘De Stier’:

‘In de jaren negentig van de vorige eeuw is op initiatief van de Maartensdijkse gemeentelijke adviescommissie beeldende kunst, waarvan ik toen voorzitter was, een aantal beelden in de vier kernen van Maartensdijk geplaatst. Zoals ‘De vier Heemskinderen op het ros Beiaard’ van Jaap van Meeuwen voor het Dorpshuis in Westbroek, het hardstenen beeld van Theo Mackaay ‘Paard en ruiter’ bij de ingang van het dorp Hollandsche Rading, ‘De Geit’ van Jan Groenestein, dat nu in het dorpshuis Groene Daan van Groenekan staat en het bronzen beeld ‘De opwaartse vlucht’ van Theresia van der Pant bij De Vierstee in Maartensdijk. En dus ook ‘De Stier’ van Wien Cobbenhagen, welke in de zomer van 1995 op het rondje voor de ingang van het voormalige gemeentehuis werd geplaatst. Dit beeld stond vanaf 1990 in de hal van het nieuwe gedeelte van het gemeentehuis, maar kwam daar niet tot zijn recht. In de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw werden dus in de kernen Maartensdijk, Groenekan, Westbroek en Hollandsche Rading beelden van dieren geplaatst. Plaatsing van een vervangend exemplaar betekent dat dit beeldenensemble compleet blijft’.

AD

Dit is de Rondleiding Beelden in de Bilt. Voor het vervolg klik HIER

 

Meer over Theo Mackaay: http://www.theomackaay.com/