Peter Hoefnagels was hoogleraar criminologie en jeugd- en familierecht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij is geboren in Bilthoven. Van 1987 tot 1995 was hij senator in de Eerste Kamer voor D66. Hoefnagels werd bekend door zijn bemoeienissen met de kinderbescherming en zijn pleidooien voor scheidingsbemiddeling.  Met zijn vaardige pen bereikte hij het grote publiek. Hierboven: Hoefnagels in 1981. (Foto Fred Schonewille Nationaal Archief)

 

Meer informatie

Gerard Peter Hoefnagels werd in 1927 geboren in Bilthoven als zoon van een verzekeraar. Na het behalen van zijn HBS-diploma studeerde hij van 1945 tot ’49 Indologie en Indisch recht aan de Rijksuniversiteit Utrecht en aansluitend psychologie aldaar. Hij promoveerde in 1957 op een methode van rapportage voor de Raad van de Kinderbescherming bij Ger Kempe. Daarna  was hij aanvankelijk universitair docent forensische psychiatrie te Utrecht. Later, vanaf 1969 tot 1992, was hij hoogleraar criminologie aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam. In deze functie adviseerde Hoefnagels de regering over wettelijke regelingen voor de Kinderbescherming en daarnaast was hij enkele jaren adjunct-secretaris van de Raad voor de Kinderbescherming.

Toen hij zich in 1987 kandidaat stelde voor de Eerste Kamer, was hij een erkend auteur op het terrein van de criminologie. Maar bij een breder publiek was hij ook bekend als schrijver van populairwetenschappelijke boeken over recht en een paar romans: De Vleesheuvel, De Vioolspeler.

Hoefnagels was een overtuigd aanhanger van D66, maar vervulde geen formele functie in de partij. Hij concentreerde zich op de portefeuille van justitie waarbij hij, overtuigd van de zinloosheid van straf, aandrong op de matiging van de strafmaat. Ook toonde Hoefnagels zich een krachtig pleitbezorger voor de belangen van de Nederlandse Antillen, waarbij hij hamerde op de gelijkwaardigheid van de bewoners van de Antillen als burgers van het Koninkrijk.

Gedurende zijn leven werd het thema scheidingsbemiddeling steeds belangrijker voor Hoefnagels.   In 1974 werd hij de grondlegger van scheidingsbemiddeling in Nederland. In 1997 werd hij benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. Hoefnagels overleed in 2011 op 84-jarige leeftijd in Lochem.

WK

U bevindt u op de Rondleiding Wetenschappers. Voor het vervolg klik HIER

 

Literatuur:                                                                                                                                                               Wikipedia, Peter Hoefnagels.                                                                                                                               Herdenking oud-Kamerlid dr. G.P. Hoefnagels