U bevindt u op de Rondleiding Reisbeschrijvingen en Reisgidsen. Om terug te gaan naar het begin klik HIER

Afgebeeld is  dr. Henri Polak. (1868-1943), geschilderd door Johann Georg van Caspel (Wikipedia). Polak is de schrijver van het  boek voor kunst-, natuur- en cultuurliefhebbers, De Zoom van het Gooi uit 1936, dat bestemd was voor de ontwikkelde of geïnteresseerde toerist. Het is een boek waarin de kernen van onze gemeente uitgebreid aan bod komen.

 

Meer informatie

In dit door de Gooise kunstenaar Toon de Jong geïllustreerde werk worden met name Maartensdijk, Blaucapel en Groenekan aangeprezen. Dr. Henri Polak was een vooraanstaand socialistisch politicus. Hij stamde uit het gezin van een joodse diamantslijper en was zeer actief in de vakbeweging. Hij werd in 1905 de eerste voorzitter van de voorloper van het moderne vakcentrale, het FNV. Als sociaaldemocraat werd hij in 1903 het eerste gemeenteraadslid voor deze stroming in Amsterdam. In 1913 werd hij Eerste Kamerlid voor de SDAP, wederom de eerste..

Polak ontwikkelde al jong samen met een vriendengroep van joodse sociaaldemocraten grote belangstelling voor kunst en cultuur. In zijn latere jaren zette hij zich in voor natuurbescherming en behoud van cultureel erfgoed. Daarvan is het boek De Zoom van het Gooi een goed voorbeeld. Het opvallende aan deze plaats- en reisbeschrijving voor de ontwikkelde en geïnteresseerde toerist is dat Polak in het boek ook omstreden zaken aan de orde stelde, zoals de door hem bestreden plannen van Anton Mussert voor de aanleg van de A27 en de strijd tegen de tolheffing. Hieronder ziet men de omslag van het boek. De tekst, waarin ook kernen van onze gemeente worden behandeld, kan men lezen door de link  Zoom van het Gooi  aan te klikken.

AD

Dit is de Rondleiding Reisbeschrijvingen en Reisgidsen. Voor het vervolg klik HIER