Op het industrieterrein aan de Industrieweg 9 in Maartensdijk was eind jaren zestig een reparatiebedrijf gevestigd voor de revisie van trailers waarmee legertanks vervoerd werden. In die periode werd het onderhoud door Defensie uitbesteed. De onderneming werkte onder de naam RDS (Regionale Diesel Service). Toen Defensie het onderhoud zelf ter hand nam, zijn de activiteiten van RDS beëindigd. Op dit moment zijn in het pand de Brandweer Maartensdijk en het Bierparadijs gevestigd. Afbeelding: voorbeeld van een trailer  in Museum Overloon (Foto JJR)

 

Meer informatie

Roel van Amstel, de broer van Gijsbrecht (Gijs) van Amstel, had al jaren een internationaal transportbedrijf aan de Tol achter het voormalige gemeentehuis in Maartensdijk. Gijs van Amstel verrichtte het onderhoud van de vrachtwagens. Rond 1965 begon hij voor zichzelf op het adres Industrieweg 9 in Maartensdijk met de revisie van trailers voor legertanks onder de naam RDS (Regionale Diesel Service).

Deze trailers werden volledig uit elkaar gehaald en defecte onderdelen werden vervangen. Eventuele nieuwe assen draaide men zelf op een van de drie grote draaibanken in de werkplaats. Één draaibank had zelfs ‘zeven meter tussen de centers’. Er werkten zeven werknemers bij het bedrijf. Naast deze activiteit handelde Gijs van Amstel in gebruikte draglines, die hij ook reviseerde.

In 1972 liep het contract met Defensie af en werd het niet meer verlengd. Defensie verrichtte het onderhoud vanaf dat moment zelf. In die periode heeft Gijs van Amstel een groot stuk moerasgrond gekocht aan de Kanaaldijk in Hollandse Rading met het doel er een camping te vestigen. Omdat er 40.000 m³ grond verplaatst moest worden, bouwde hij hiervoor een zandzuiger en begon hij zelf te baggeren. Het ís echter niet zover gekomen, onder meer omdat er beschermde orchideeën werden aangetroffen. Vandaag valt dit gebied onder Natura 2000.

De droom was voorbij, maar er moest wel geld verdiend worden. Met de zandzuiger heeft Gijs van Amstel samen met zijn zoon Dick vervolgens een opdracht gekregen om zand op te spuiten voor de bouw van kunstwerken bij de aanleg van de A27. Toen deze opdracht ten einde was, heeft Dick met zijn oom een baggerbedrijf opgezet aan het eind van de Kanaaldijk 8 in Hollandse Rading. In 1997 is ook dit bedrijf beëindigd.

JJR

U bevindt u op de Rondleiding Industrieel Erfgoed. Voor het vervolg klik HIER

 

Literatuur:

Interview met de heer Dick van Amstel, voormalig leider van RDS in Maartensdijk.

Historische Vereniging Maartensdijk