Welkom bij de digitale rondleiding over de kerkgebouwen in de gemeente De Bilt. Daarin vertellen we over kerkgebouwen in de woonkernen Westbroek, Maartensdijk, Hollandsche Rading, Groenekan, De Bilt en Bilthoven. Het gaat niet alleen om kerken die er nu nog staan maar ook om een paar kerken die inmiddels niet meer fysiek zichtbaar zijn en verder enkele kapelletjes en wijk- of schoolgebouwen die voor kerkdiensten gebruikt zijn. Deze rondleiding is niet volledig en uitputtend. We hebben ongeveer 45 posts opgenomen over ongeveer 25 kerkgebouwen. Als u meer wilt lezen dan het bijschrift bij de afbeelding, kunt u verder gaan onder ‘meer informatie’.

De nadruk ligt op de gebouwen, maar waar het nodig is, geven we een korte toelichting op  de kerkelijke ontwikkelingen in het land. De kloosters die het begin vormen van de geschiedenis van het dorp De Bilt, behandelen we een andere keer apart omdat daarover nog heel veel te vertellen is.

In grote lijnen  is het een chronologisch verhaal geworden met de volgende indeling:

  • De middeleeuwen
  • De Reformatie
  • Meerstromenland
  • Na de oorlog

We zullen zien hoe de inwoners van de dorpen rond De Bilt aanvankelijk in andere plaatsen naar de kerk moesten. In de vijftiende eeuw bouwden ze in de grootste dorpen kapellen. Deze werden in Westbroek en Maartensdijk uitgebreid tot dorpskerken. Aan de oudste kerken besteden we wat extra aandacht.

De Reformatie in de zestiende eeuw bracht in plaats van de rooms-katholieke kerk een nieuwe allesbeheersende kerk, de gereformeerde of hervormde kerk, al was er nu wel gewetensvrijheid. Pas met de komst van de Fransen aan het einde van de achttiende eeuw werd de deur opengezet voor volledige godsdienstvrijheid.

Die leidde in de negentiende en de twintigste eeuw tot een grote verscheidenheid van stromingen en kerkgenootschappen en tot meer kerkgebouwen. De groei van de bevolking versterkte die tendens. Ontkerkelijking veroorzaakte echter in de laatste halve eeuw het inkrimpen van het aantal kerkgebouwen en kerkgenootschappen.

Soms staat er in de tekst een link naar andere posts in het Online Museum. Als u daarop klikt, vergeet dan niet terug te komen. Dat kunt u doen door op het pijltje linksboven in uw beeldscherm te drukken.

Onderaan de pagina staat bij iedere post een link om naar de volgende bijdrage te gaan. De eerste ziet u onderaan dit scherm.

Dick Berents

 

U bevindt u op de Rondleiding Kerkgebouwen. Voor het vervolg klik HIER