Veel landhuizen zijn verdwenen. Aristocratische families verarmden of kozen een meer comfortabele manier van wonen die minder onderhoud vereiste. Bestaande gebouwen raakten in verval en moesten worden afgebroken.  De landhuizen die bleven bestaan, werden soms overgenomen door grote bedrijven die zich daar vestigden.

In Westbroek was er het grote landgoed Aphenhof, dat net als andere bezittingen uit een boerderij ontwikkeld was. Het ging in 1829 onder de sloophamer. In ongeveer dezelfde tijd kwam er een einde aan de buitenplaats Roosendaal, die vroeger onderdeel uitmaakte van Achttienhoven.

Blauwkapel, vroeger een deel van de gemeente Maartensdijk maar later door Utrecht geabsorbeerd, had vroeger een heus kasteeltje. Het Huis te Veen heeft er vanaf ongeveer 1400 tot in de zeventiende eeuw gestaan. De slotkapel van dit huis ontwikkelde zich tot het kerkje waar Blauwkapel naar genoemd is.

Groenekan heeft twee verdwenen landhuizen. Het huis Beukenburg is in 1925 gesloopt. Rustenburg is einde negentiende eeuw afgebroken. Nu loopt daar de A 27.

Veel meer is er te vertellen over het landhuis Voordaan, dat er gelukkig nog wel is. Het is de oorsprong geweest van het meer luxe gedeelte van het dorp Groenekan.

DAB

 

U bevindt u op de Rondleiding over de noordelijke landhuizen. Voor het vervolg klik HIER