Welkom bij de digitale rondleiding over de ‘noordelijke ‘ Biltse landhuizen.

Eerder hebben wij een rondleiding gemaakt langs de landhuizen en landgoederen in het zuiden van de gemeente De Bilt, een deel van de zogeheten Stichtse Lustwarande. Die kunt u bekijken door HIER te drukken. Enkele van de meest interessante landhuizen liggen in de andere woonkernen: Maartensdijk, Groenekan, Westbroek en Bilthoven. Vrij wat landhuizen bestaan niet meer, maar ze worden wel behandeld omdat ze historisch interessant zijn. Soms vertellen we ook iets over de bewoners.

Een landhuis is een groot woonhuis in een landelijke omgeving. Men spreekt van een buitenplaats als het gaat om een zomerverblijf voor rijke stedelingen dat niet permanent bewoond wordt. De termen sluiten elkaar niet uit en worden vaak door elkaar gebruikt. Een landgoed is een stuk grond van meerdere hectaren, dat ook een economische functie heeft zoals bosbouw of landbouw.

Deze keer hebben we de digitale rondleiding niet chronologisch ingedeeld maar de landhuizen geografisch bij elkaar gezet.  Eerst behandelen we de huizen in de Laagte van Pijnenburg, een strook die van Maartensdijk via het noorden van Bilthoven naar Baarn loopt. Daarna behandelen we Groenekan met Blauwkapel, Westbroek met Achttienhoven en vervolgens de rest van Bilthoven.

Er zijn ongeveer veertig bijdragen. Ze zijn geschreven door verschillende auteurs: Lies Haan-Beerends, Veroniek Clerx, Anne Doedens, Liesbeth du Mee, Pieter van Hees en Dick Berents. Het kan voorkomen dat ze elkaar enigszins overlappen. Wanneer u een korte tour wilt maken, leest u alleen de inleidingen en de bijschriften bij de afbeeldingen. Als u meer wilt lezen, kunt u verder gaan onder het kopje ‘meer informatie’.

Soms staat er in de tekst een link naar andere posts in het Online Museum. Als u daarop klikt, vergeet dan niet terug te komen. Dat kunt u doen door op het pijltje linksboven in uw beeldscherm te drukken.

Onderaan de pagina staat bij iedere post een link om naar de volgende bijdrage te gaan. De eerste ziet u onderaan dit scherm.

Dick Berents

 

U bevindt u op de Rondleiding over de noordelijke landhuizen. Voor het vervolg klik HIER

 

Spring naar toolbar