Het Schildersbedrijf Oostveen B.V., een van oorsprong een Utrechtse onderneming,  is sinds 1989 gevestigd in Westbroek. De kracht van het bedrijf was gedurende de achterliggende honderd jaar het onderhouds- en renovatiewerk. Oostveen heeft vele historische panden in zijn portefeuille gehad. Foto’s: De oprichter Jacobus Oostveen. Onderaan: Herman Meekers aan het werk op het Janskerkhof. (met toestemming uit het archief van Schildersbedrijf Oostveen B.V)

 

Meer informatie

In de winter van1920 ging Jacobus Oostveen (geboren 1886), die pas ontslagen was,  gestimuleerd door zijn echtgenote  schilder- en behangwerk verrichten bij bekenden. Het was de start van een schildersbedrijf. Dit was toen gevestigd in het woonhuis aan de Looierstraat 12 in Utrecht. Al in 1922 kreeg Oostveen werk van  opdrachtgevers die nog steeds klant zijn, zoals het Academisch Ziekenhuis Utrecht, de Universiteit Utrecht en de Rijksgebouwendienst. In de loop van de jaren kwamen daar bijvoorbeeld in Utrecht ook bij de Rijksmunt, het Catharijne Convent en de gevangenis, maar ook het Landgoed De Zwaluwenberg in Hilversum, kasteel Nyenrode in Breukelen en vele kerken in de regio.

Het eerste echte bedrijfspand was gevestigd aan de Oudegracht 298 in Utrecht. Vanaf 1981 vond de verhuizing plaats naar het Industrieterrein Kanaleneiland en in 1989 verhuisde het bedrijf naar de huidige locatie aan de Burgemeester Huydecoperweg 6 in Westbroek.

De oprichter Jacobus Oostveen heeft begin jaren vijftig van de vorige eeuw op 59-jarige leeftijd zijn onderneming overgedragen aan zijn drie zonen, te weten Gerard (die zich bezig hield met de acquisitie), Kees (die o.a. de administratie/boekhouding verzorgde) en Rinus (actief en werkzaam in het veld bij de klanten). Rinus heeft in 1988 het bedrijf overgelaten aan zijn zoon, de huidige eigenaar Cees en zijn echtgenote Marian.

Het Schildersbedrijf Oostveen B.V. kenmerkt zich al drie generaties en gedurende een eeuw van haar bestaan, door vakmanschap en langdurige relaties. Men was ook alert op de verschillende ontwikkelingen om zich heen en het efficiënt en resultaatgericht organiseren van de onderneming. Schildersbedrijf Oostveen B.V. heeft bijvoorbeeld ook een eigen schoonmaakbedrijf gehad. Er waren jaren dat er dertig vakmensen in dienst waren. Op dit moment zijn het er zeven, aangevuld met een flexibele schil die allen bij de uitoefening van hun vak het ‘Oostveen-DNA’ in zich hebben.

In 2020 is het honderd jaar geleden dat de onderneming werd opgericht, maar het enthousiasme voor de toekomst blijft.

JJR

U bevindt u op de Rondleiding Industrieel Erfgoed. Voor het vervolg klik HIER

 

Literatuur:

Website www.schildersbedrijfsoostveenbv.nl

Interview met de heer en mevrouw Cees en Marian Oostveen, huidige eigenaar/directie Schildersbedrijf Oostveen B.V. door Jacques Reijniers.

Het verhaal van een 100-jarig familiebedrijf, 6-delige serie RTV Stichtse Vecht, 2020.