Afbeelding: Beeld van St. Laurens door Pieter d’Hont zoals het in maart 1968 werd ingezegend voor westwand van de pastorie en voor de hoofdingang van de parochie. Linksboven een deel van de driedelige klokkenstoel.

Het was de architect van de Bilthovense Laurenskerk die het idee had om een zichtbaar verband te leggen met de San Lorenzobasiliek in Rome. Dat was destijds de stad van paus Johannes XXIII en van het Tweede Vaticaans Concilie. (1962-1965). De bekende Utrechtse beeldhouwer Pieter D’Hont werd aangezocht om een beeld van de patroonheilige te construeren. In maart 1968 kwam het resultaat bij de hoofdingang te staan.

Meer informatie

Het rooster houdt hij dwars voor zijn borst, een ranke strakke gestalte. Het hoofd sereen omhoog geheven, jubelde bouwpastoor Bernard Rohling in zijn memoires. Helaas was het manshoge gestileerde brons niet ongevoelig voor molest; in de zomer van 1978 hebben vandalen zich tot tweemaal toe aan het beeld vergrepen. 

Om die reden moest Laurens naar binnen in de kerk verhuizen waar het beeld tot 2014 tegen de binnenkant van de westgevel kwam te staan. Bij de sloop van de kerk verhuisde het voor de tweede maal, dit keer naar de St. Michaëlkerk in De Bilt, waar de parochianen van de voormalige St. Laurens nu zijn ondergebracht. Behalve het beeld heeft ook de klokkenstoel daar een nieuw domicilie gevonden: het zijn de onderste drie klokken van de klokkentoren van de St. Michael.

VC

 

Literatuur:

B.P.F. Rohling: Leven om Laurens – Bouw en opbouw van een kerk in Bilthoven, 1991

Wikipedia: Pieter d’Hont

Met dank aan het secretariaat HH Michael en Laurens in De Bilt

 

Afbeelding: St. Laurens door Pieter D’Hont, gefotografeerd in de St. Michaëlkerk in De Bilt. (foto: Abe Postema)