Tineke Schilthuis was een Nederlandse politicus. Zij was een vrouw van ‘geen poespas, geen flauwekul’. Zij woonde aan het eind van haar leven in Bilthoven, waar zij met anderen het Leendert Meeshuis oprichtte. Foto: Koningin Juliana naast commissaris der koningin Schilthuis in 1975. (Nationaal Archief)

 

Meer informatie

Albertine Petronella Schilthuis, beter bekend als Tineke, (1921 – 2013) was de dochter van een civiel ingenieur bij Provinciale Waterstaat. Nadat ze wegens verhuizingen de middelbare scholen in verschillende plaatsen in Nederland had bezocht, studeerde zij rechten in Groningen met als bijvak waterstaatsrecht. Zij werd lid van de Partij van de Arbeid.

In 1948 werd zij voor vier jaar gemeentesecretaris in Leiden en vervolgens vier jaar secretaris van de Raad van de Waterstaat. In 1956 werd zij gekozen tot lid van de Tweede Kamer. Ze was in die tijd onder andere woordvoerder bij de debatten over de Deltawet. In 1967 verliet zij de Tweede Kamer. Ze vervulde vervolgens verschillende bestuursfuncties binnen de partij en zette zich ook in voor de grotere rol van vrouwen in het openbare leven.

Na haar lidmaatschap van de Haagse gemeenteraad werd zij in 1974 benoemd tot Commissaris van de Koningin in Drenthe. Zij was daarmee de eerste vrouw die dit ambt vervulde. In haar periode werd zij geconfronteerd met de treinkaping in De Punt, de gijzeling in Bovensmilde en de gijzeling in het Provinciehuis van Assen.

Van 1982 tot 1988 was Tineke Schilthuis lid van de Raad van State. Na haar pensionering ging zij in Driebergen wonen en daarna kwam zij via Zeist in 2012 naar het Leendert Meeshuis in Bilthoven. Van dit huis was zij medeoprichter. In 2013 is zij overleden.

JJR

 

Literatuur:

Wikipedia, Tineke Schilthuis

Huygens.knaw.nl/vrouwenlexicon

Parlement.nl, Tineke Schilthuis