Van Oostrum Westbroek B.V. begon als loonwerkersbedrijf in de agrarische sector en is inmiddels uitgegroeid tot een onderneming voor grondwerken en cultuurtechnische werken aan de Burgemeester Huydecoperweg 32 in Westbroek. Als pionier gestart met één tractor van zijn vader, werkte de oprichter Wout van Oostrum voor boeren in de omgeving van Westbroek. Enige jaren geleden heeft hij de leiding van het bedrijf overgedragen aan zijn zonen. Foto: het bedrijf ten tijde van de start. (Archief W. van Oostrum)

 

Meer informatie

De vader van Wout van Oostrum had, zoals zo velen in de regio, een boerderij. Het werk verrichtte hij met paard en wagen. Rond 1958 kocht hij een tractor en ging hij naast de activiteiten op het eigen boerenbedrijf ook voor andere boeren maaien, het zogeheten loonwerk. Na verloop van tijd kocht hij bij de plaatselijke smid een tweedehands tractor van 30 pk. Wout van Oostrum ging in 1967 als zelfstandig ondernemer verder met maaien. Voor de nieuwe machines, zoals een transporteur voor het opnemen van gras, was het nodig om een sterkere tractor te hebben en daarom kocht hij een tractor van 70 pk. Hij schafte toen ook een kraan aan voor achter zijn tractor. Door de toename van klanten nam hij in 1969 een eerste medewerker in dienst, Wout van Dronkelaar, die bijna vijftig jaar in dienst is gebleven.

Wout van Oostrum realiseerde zich dat loonwerk voor de boeren seizoenswerk was. Toen de wijk Overvecht in Utrecht werd gebouwd, ging hij op zoek naar werk voor de kraan. Zijn eerste project was het graven van een waterput in Overvecht in opdracht van de aannemer. Hij kreeg van aannemers steeds meer opdrachten voor grondwerk met als gevolg het kopen van nieuwe graafmachines en het aannemen van mensen. De ondernemende Van Oostrum had inmiddels tien machines en stelde vast dat hij het werk ook zelf met zijn machines kon uitvoeren in plaats van deze te verhuren aan aannemers.

Begin jaren negentig werd het werk voor de boeren minder doordat de agrarische sector veranderde. Boerenbedrijven werden beëindigd en er kwamen ook steeds meer natuurgebieden. Door deze ontwikkelingen maakte Van Oostrum een einde aan het loonwerk voor de boeren en kwam de focus te liggen op het aannemen van infraprojecten.

Op dit moment is Van Oostrum Westbroek B.V. een onderneming met uitgebreide machinerie, waaronder enkele tientallen grondverzetmachines, met ongeveer 35 vaste medewerkers en 10 zzp’ers. De meeste medewerkers komen uit de regio Westbroek. Een deel van de verworven opdrachten wordt uitbesteed aan derden. Het hart van de onderneming is gelegen in het infra- en cultuurtechnische werk en de aanverwante diensten. Men werkt grotendeels binnen een straal van 100 km rond Westbroek.

In 2020 nam Van Oostrum Westbroek B.V. het Boomverzorgingsbedrijf  P. de Vries Bos en Landschapsverzorging B.V. uit Almere over. De leiding van de inmiddels meer dan vijftig jaar bestaande onderneming ging in 2016 over naar twee zonen Wouter en Rudie van Oostrum.

JJR

 

Literatuur/bronnen:

Website: www.van-oostrum.nl

Interview met de heer Wout van Oostrum, oprichter van Van Oostrum Westbroek B.V. door Jacques Reijniers.

Spring naar toolbar