Afgebeeld is het voormalige Laboratorium De Zeeuw op de hoek van de Groenekanseweg-Soestdijkseweg in De Bilt. (Foto: Beeldbank Historische Vereniging D’ Oude School, De Bilt). Dit laboratorium was een spin-off van universitair wetenschappelijk onderzoek. Het bedrijf werd in 1932 opgericht door de diergeneeskundige dr F.A. de Zeeuw.

 

Meer informatie

In 1932 kreeg F. A. de Zeeuw (1904-1994) vanwege bezuinigen ontslag bij de faculteit diergeneeskunde van de Rijksuniversiteit Utrecht. Hij had zich gespecialiseerd in pluimvee, wat in die jaren vrij ongebruikelijk was. Op zich had De Zeeuw een vooruitziende blik , want in de jaren dertig groeide de pluimveesector snel. Hij vestigde zich in De Bilt en bouwde al in 1937 een groot laboratorium op de hoek van de Soestdijkseweg en de Groenekanseweg. Later kwam er nieuwbouw aan de Ambachtsstraat nr. 4, waar het bedrijf nog steeds is gevestigd.

De Zeeuw maakte vitamines onder de merknaam Vicavit, (sterker dan levertraan) en later entstoffen voor pluimvee. In de jaren vijftig en zestig produceerde het bedrijf ook geneesmiddelen voor andere dieren. In 1971 telde het bedrijf 35 werknemers. Nadat het in 1971 was aangekocht door Gist-Brocades ging het bedrijf in 1988 over naar AKZO-Nobel. Tegenwoordig is het eigendom van Intervet, een onderdeel van MSD Animal Health met vestigingen in De Bilt en Boxmeer

PvH

U bevindt u op de Rondleiding Industrieel Erfgoed. Voor het vervolg klik HIER

Foto: Beeldbank Historische Vereniging D’ Oude School, De Bilt

 

Literatuur:

Documentatie: Bibliotheek Historische Vereniging D”Oude School,  De Bilt.

F. Nas, ‘Het “bedrijvig verleden” van De Bilt en Bilthoven’, De Biltse Grift, oktober 1995.

www.msd-animal-health.nl/company/historie.aspx