Bij toeval heeft een medewerker van Emmaus in Bilthoven een nog onbekend werk van Vincent van Gogh ontdekt. Deskundigen menen dat het een echte Van Gogh is, die in of omstreeks 1885 is vervaardigd. Het Zuiderzeemuseum noemt publicaties over deze ontdekking vooralsnog voorbarig.

 

Meer informatie

Weinig inwoners van de gemeente De Bilt weten dat in 1885 Vincent van Gogh korte tijd in Achttienhoven gewerkt heeft. In hetzelfde jaar waarin hij De aardappeleters maakte, werd Vincent uitgenodigd om het portret van jhr. mr. Charles Cornelis Clemens van Pothoven te schilderen. Deze was burgemeester van Achttienhoven van 1887 tot 1883. Het is merkwaardig dat op dit schilderij het linker oor ontbreekt.

Van Pothoven was op bezoek bij zijn vriend Van Hengst, de eigenaar van het landgoed Persijn in Maartensdijk. Het is nog niet duidelijk, wat Van Gogh in Maartensdijk kwam doen, maar Van Hengst had bezittingen in Brabant en dit was Vincents Brabantse periode. In een brief aan zijn broer schrijft hij slechts:

Waarde Theo,
Ik heb bij het schilderen te M. [Maartensdijk, Ed.] een voornaam heer ontmoet. Terwijl hij voor mij model zat, wilde hij maar niet glimlachen. Het was met dezen man moeilijk schilderen en daardoor is dit niet mijn beste portret geworden. Omdat hij mij slechts een rijksdaalder voor het portret wilde geven, heb ik besloten het niet af te staan. 

Je toegenegen broeder Vincent

Onder: een oud fotografisch portret van de burgervader.

DAB

Literatuur:

De Vierklank, 31 juni 2018