U bevindt u op de Rondleiding Beelden in De Bilt. Om terug te gaan naar het begin klik HIER

Het beeld Vrouw met boodschappenmand van Jop Goldenbeld is een van de bekendste beelden in de gemeente, zeker nu het een prominente plaats voor het Lichtruim heeft gekregen. De vrouw staat quasi nonchalant met haar boodschappenmand op de rug en de linker voet naar voren naar de grond te kijken. (Foto WK)

Jop Goldenbeld (1923-1997) was een veelzijdige Biltse kunstenaar, die naast het maken van beelden in brons en steen ook tekende. De vrouw met de boodschappenmand dateert van 1966 en stond jarenlang aan de andere kant van de weg op het plein voor de ingang van het winkelcentrum Planetenbaan. In 2013 moest het verhuizen als gevolg van de herinrichting van het plein.

Goldenberg was een van de initiatiefnemers voor de oprichting van het Centrum voor Kunsteducatie De Werkschuit en van de vroegere tentoonstellingen Beelden in De Bilt op het terrein voor Jagtlust. Hij ontving in 1997 de Cultuurprijs van de gemeente De Bilt. Ander werk van hem is het beeld van een aandoenlijk Meisje aan het eind van de Ensahlaan en het reliëf van de heilige St. Michael die het kwaad bestrijdt dat te vinden is boven de toegangsdeur van de St. Michaelkerk aan de Kerklaan in De Bilt.

WK

 

Dit is de Rondleiding Beelden in de Bilt. Voor het vervolg klik HIER

 

 

Afbeelding: Jop Goldenbeld bij de Utrechtse onthulling van zijn Drie dansende Deerntjes in 1959. Utrechtsch Nieuwsblad – Utrechts Archief- collectie Wim Ruitenburg.