Afbeelding: Planetenbaan 2a in 1966. Op de voorgrond Vrouw met boodschappenmand, door de beeldhouwer Jop Goldenbeld. Het beeld is verplaatst naar de overkant van de Planetenbaan.

 

Op 3 juli 1961 werd de parochie St Laurens gesticht. Maar de kerk zelf was er nog niet. Dus moest naar een tussenoplossing worden gezocht. En die werd gevonden in de voormalige varkensstal van de boerderij Olden Brandenburg. De hoeve zelf had plaatsgemaakt voor het winkelcentrum Planetenbaan en de stal was eigendom geworden van de gemeente De Bilt. De burgemeester Fabius gaf toestemming om Planetenbaan 2a zoals het adres inmiddels luidde voor de nieuwe functie van ‘dagkerk’ te verhuren.

Meer informatie 

In de tussentijd werd de mis opgedragen in de gebouwen van het nabijgelegen Inventum. De heer Gé Schoenmaker, die de totstandkoming van de nieuwe parochie ondersteunde, was daar directeur. Zogenoemde Voortrekkers van de Katholieke Verkenners uit Utrecht en Kajotters uit De Bilt onder leiding van de heer Van Rijnsoever haalden in de tussentijd de pannen van het dak en leverden de schuur brandschoon op. De heren Egbert en Johan de Jong van Douwe Egberts leverden belangeloos de materialen en vrijwilligers zetten zich in voor de herbouw.

De parochie OLV Hemelvaart in Nederhorst den Berg bood een kleine luidklok aan, die later in 1963 zou meegaan naar de officiële parochiekerk. De eerste pastorieruimte werd gevonden aan de overkant, op het adres Uranuslaan 39 parterre. De eerste spade voor de bouw van de nieuwe Laurenskerk ging op 7 april 1962 de grond in, een ruim jaar later werd het nieuwe gebouw geopend. Het zou nog drie jaar duren voor de achtergebleven ‘witte kapel’ een nieuwe invulling kreeg. In augustus 1966 kreeg het gebouwtje de functie van buurthuis: Trefpunt de Meteoor.

 

VC

Afbeelding: Er werden ook huwelijksmissen in de dagkerk opgedragen.

 

Literatuur:

Leven om Laurens, Bouw en opbouw van een kerk in Bilthoven- de herinneringen van bouwpastoor Bernard P.F. Rohling, 1991

Een daverend jubileum: Jitte Roosendaal – Verhalen van vroeger en nu – Petra Cremers e.a 2013.

Wikipedia: Katholieke Verkenners/Katholieke Arbeidersjeugd