Zeemeermin is een groot liggend beeld aan de rand naast de vijver bij het Cohen gebouw op het RIVM terrein en dateert uit 1999. Het beeld lijkt half verscholen in een groot stuk Belgische hardsteen. De vorm van de vrouw lijkt bijna achteloos en met zachte rondingen in steen te zijn gebeiteld. Gheress gaat hierbij  uit van de oervorm van het menselijk lichaam Het hardstenen beeld maakt een monumentale indruk. (Foto WK)

Eddy Gheress (1944) is een Canadese beeldhouwer die na zijn opleiding aan het Alberta College of Fine Art in Galgory zijn opleiding in Amsterdam voltooide aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten en waar hij sinds 1973 woont.  Hij maakte daarnaast studiereizen naar Mexico en Italië. De krachtige beeldentaal van zijn werk lijkt aan te sluiten bij pre-Columbiaans beeldhouwwerk. Het is aanraakbaar en in bepaalde opzichten rudimentair.

Gheress’ werk gaat vaak uit van de oervorm van het menselijk lichaam en zijn beelden zijn vaak moederlijk en rond, elementair en gestileerd. De huid van het beeld doet denken aan een door weer en wind geërodeerde vruchtbaarheidsgodin en getuigt van toewijding en vakmanschap. Hij laat zich graag inspireren door de klassieke kunst van het oude Mexico en het antieke

WK

 

Literatuur:

Internet:

Eddy Gheress, sculptor                                                                                                                                                                                                       Eddy Gheress, kunstenaars, kunstzaal van Heijningen.