Op 16 oktober 2019 was De Bilt de plaats waar een groot aantal boeren protesteerde tegen de stikstofmaatregelen die de regering zich had voorgenomen. De protesten verliepen in nauwe samenwerking met het gemeentebestuur, in tegenstelling tot Den Haag waar boeren met hun tractoren tegen de afspraak in naar het Malieveld gingen. De sfeer was vrolijk en vriendelijk. Op de foto’s: De kruising van de Blauwkapelseweg en de Biltse Rading. (Foto’s DAB)

 

Meer informatie

De boeren hadden de gemeente De Bilt uitgekozen omdat het R.I.V.M. in Bilthoven het cruciale rapport over de stikstofproblematiek had opgesteld. Daarin werd 46% van de stikstofneerslag aan de boeren toegeschreven. Wat er in dat rapport staat, klopt niet met wat wij, die in de natuur leven, zelf zien aan de bomen, zei een boer. De directeur van het R.I.V.M. Hans Brug kwam vertellen dat het rapport strikt volgens internationale normen was opgesteld.

Omdat de locatie van het R.I.V.M. volgens het gemeentebestuur kwetsbaar was en belangrijke medicijnen en virussen herbergde, koos men voor het hockeyterrein op de kruising van de Biltse Rading en de Blauwkapelseweg in De Bilt. Op de Biltse Rading werden honderden tractoren geparkeerd. Intussen reden andere trekkers toeterend rondjes op de Utrechtseweg.

De politie had een paar belangrijke wegen en straten afgesloten, maar verklaarde dat het de bedoeling was dat de inwoners van De Bilt onbelemmerd van en naar hun werk konden gaan. Het lukte de boeren wel, het verkeer te hinderen op sommige wegen rond Utrecht. Ook bezoekers en personeel van het het U.M.C. Utrecht hadden grote last van de verkeershinder.

DAB