Het schilderij Korenveld is van de hand van Adri Pieck. De kunstenares overleed op 5 april 1982 in Hollandsche Rading. (Collectie gemeente De Bilt, foto AD.)

 

Meer informatie

Adri Pieck werd 87 jaar oud. Zij woonde aan de Tolakkerweg nummer 5 in Hollandsche Rading en ligt begraven op de begraafplaats in de Lage Vuursche. Ze was de zuster van de in 1920 jong overleden Gretha Pieck, die bij haar dood ook in Hollandsche Rading woonde. Werk van Gretha is te vinden in de collecties van het Teylers Museum en Museum Boijmans van Beuningen. Adri was een volle nicht van Anton Pieck.

Ze was lid van Sint Lucas, een van de oudste kunstenaarsverenigingen in ons land,  en van de Gooise Schildersvereniging.  Pieck aquarelleerde, tekende in pastel en schilderde landschappen in het Gooi, met name in de omgeving van Hollandsche Rading. Zij beeldde ook het Maartensdijkse gemeentebestuur uit (hieronder).

Adri Pieck exposeerde meer dan eens samen met haar zuster Gretha. De schilderes leefde vegetarisch en sober. Uit haar nalatenschap werd een stichting opgericht die tot 2012 de Gretha en Adri Pieckprijs uitreikte aan jonge kunstenaars.  In Hollandsche Rading draagt een straat haar naam. In 2011 verzocht de gemeenteraad van De Bilt aan het College van Burgemeester en Wethouders minstens één werk van Adri Pieck op Jagtlust op te hangen. Tegenwoordig kan men op de eerste verdieping van het gemeentehuis twee van haar werken zien. Zie ook de beelden achter deze link om uitgebreider over Piecks werd te worden geïnformeerd.

 

Het Maartensdijkse gemeentebestuur. Collectie gemeente De Bilt (foto AD)

 

Literatuur:

Depenbrock, E. Het leven en werken van Gretha en Adri Pieck (Weesp 1983);

Liesbeth Dumée en Jettie Verwer, Kunst in Maartensdijk. St. Maerten nr. 51 (december 2016).

 

AD