In 1952 kocht Bep (Albertus Andreas) Agterberg, tuinder op de Abstederdijk in Utrecht, een ploeg en daarmee bewerkte hij het land van hoveniers in de omgeving. Hij verhuisde in 1958 naar de huidige locatie aan de Voordorpsedijk in Groenekan. Hierboven: Een wagen van Agterberg op pad. (Foto Fa. Agterberg)

 

Meer informatie

Toen de wijken Overvecht en Kanaleneiland in Utrecht begin zestiger jaren werden aangelegd, richtte Bep Agterberg zich op het grondverzet en de groenvoorzieningen. Zo ontwikkelde zich ook het cultuurtechnische werk, zoals de aanleg van de hockeyvelden van HC Kampong en de voetbalvelden op het sportpark Zoudenbalch. Agterberg werd specialist in natuurgrasvelden. Op dit moment is ook het onderhoud van bijvoorbeeld de voetbalvelden van PSV Eindhoven, KNVB Zeist en Sportcentrum Papendal in handen van het bedrijf. “Door de passie voor paardensport van vele leden van de familie Agterberg ontstond ook een specialisme bij maneges, particulieren en evenementen zoals Jumping Amsterdam, CHIO Rotterdam, Indoor Brabant en CHIO Aken. Het is nog steeds een kernactiviteit”, aldus Albert Agterberg.

Vandaag bestaat de groep bedrijven uit vier aparte onderdelen: Agterberg (grond-, weg- en waterbouw en groenvoorziening), Groenewegen (aanleg en onderhoud van tuinen), Groenrecycling Utrecht (inname en verwerking van groenafval tot compost) en Maarssen Groen (realiseren en onderhoud van groenvoorzieningen en speeltuinen). De klanten zijn gemeenten, bedrijven en particulieren.

In 1989 overleed de oprichter en werd de leiding overgenomen door zijn zonen Albert, Ton en Frank. In 2016 is Albert met pensioen gegaan. De derde generatie bereidt zich voor op volgende fase van de onderneming.

De wagens met een donkerblauwe/grijze kleur zijn veel op de weg te zien door de verschillende werkzaamheden in de regio, bijvoorbeeld om de wegen en paden schoon te maken en gladheid te bestrijden. Er werken momenteel bij de gehele groep ongeveer 180 mensen van wie velen afkomstig zijn uit de directe omgeving.

JJR

 

Literatuur/bronnen:

Website: <www.agterberg.com>

Historische documentatie van Agterberg Bedrijven

Interview met Albert Agterberg, voormalig directielid van Agterberg Bedrijven,  door Jacques Reijniers