De kunstenaar Jan van Ravenswaay (1789-1869) moet een groot liefhebber van het in 1925 gesloopte gebouw Beukenburg en het daarbij horende landgoed Beukenburg. Hij maakte er in ieder geval 21 prachtige potloodschetsen van. (Zelfportret, Rijksmuseum Amsterdam.)

Meer informatie

De kunstenaar was de zoon van katoenfabrikant Cornelis van Ravenswaay. Jan van Ravenswaay exposeerde zijn werk regelmatig. Hij  kreeg in 1818 een onderscheiding van het genootschap Felix Meritis voor een ingezonden werk. Van Ravenswaay was sedert 1822 lid van de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten. In 1835 kocht Van Ravenswaay grond in Hilversum  waar hij, gestimuleerd door de bekende notaris Albertus Perk, aan de Peerlkamplaan het Boombergpark liet aanleggen. Van Ravenswaay woonde in Loosdrecht (vanaf 1847), Velp (vanaf 1852 en Hilversum (vanaf 1855 tot zijn dood.) De tekeningen van Beukenburg lijken in deze periode gemaakt te zijn. Als men een aantal van deze tekeningen wil bekijken klik men aan: Beukenburg zoals het was omstreeks 1850 – tekeningen van Jan van Ravenswaay

AD

 

Litteratuur: een artikel van Marius van Dam op de site van de Hilversumse Historische Vereniging Albertus Pers, getiteld: ‘Jan van Ravenswaay’.