In de crisisjaren waren er grote overschotten in de boomkwekerij. In 1932 werd een Stichting opgericht om een Nationaal Park en Arboretum te realiseren waar deze producten een plaats zouden krijgen. Omdat de realisatie vertraging opliep, bedacht de heer van Straaten van Nes het plan om op kleine schaal te laten zien hoe zo’n nationaal park eruit zou kunnen zien. Via de landschapsarchitect Schulz kwam hij in contact met de familie Kramer, die een landgoedje van 3 ha aan de Soestdijksestraatweg in Bilthoven voor dit doel ter beschikking stelde. Foto: Het bezoek van koningin Wilhelmina en prinses Juliana op 19 mei 1934. (Foto F.F. van der Werf 1934 het Urrechts Archief)
In de jaren ’dertig waren de belangrijkste productiegebieden voor boomkwekerijproducten Aalsmeer, Boskoop, het Gooi en Oudenbosch. Door de teruglopende afzet was het overschot aan plantmateriaal overweldigend. Volgens een telling in 1932 stonden 620.000 sierheesters, 400.000 rododendrons, 250.000 azalea’s en een miljoen coniferen en andere groenblijvende planten bij de kwekers op het terrein. Wat was de oplossing? Er waren slechts twee mogelijkheden om van het overschot af te raken: verbranden of iets bedenken.
Zo werd het idee voor een Nationaal Park en Arboretum geboren. Men richtte een comité op om dit te realiseren. Het comité verzette veel werk, wat resulteerde in een aanbevelingsrapport aan de toenmalige regering.
Een nieuw plan
In april 1933 viel het kabinet en werd het wetsvoorstel tot stichting van het Nationale Park ingetrokken. Het comité liet zich echter niet uit het veld slaan en bedacht een grote promotieactie om het Nationaal Park onder de aandacht te brengen. Op een goed bereikbare plaats zou een kleine versie van nationale park worden ingericht, zodat iedereen een idee kon krijgen hoe het Nationale Park eruit zou komen te zien. De door landschapsarchitect Schulz voor de familie Kramer aangelegde landschapstuin aan de Soestdijksestraatweg in Bilthoven werd als ideale plek gezien voor het voorbeeldpark.
In het park plantte men duizenden Rododendrons, Azalea’s, Coniferen en bloeiende heesters. Er kwam een theeschenkerij en restaurant en het was de bedoeling, ook concerten in het park te geven.
De plantenshow wordt gehouden van negen mei tot en met tien juni 1934. Negen mei was een regenachtige dag maar gelukkig bracht de tent van de lokale afdeling van de Koninklijke Maatschappij voor Tuinbouw en Plantkunde (KMTP) uitkomst en konden alle gasten droog de opening bijwonen. Die opening werd verricht door de landelijke voorzitter van de KMTP Jonkheer G.F. Tets, Heer van Goidschalxoord en Neder Slingelandt in aanwezigheid van de burgemeesters van de Bilt, Boskoop en Alphen aan de Rijn, het college van de Bilt, afgevaardigden van ministeries, de familie Kramer en vele vertegenwoordigers van de sector. Er waren zo’n tweehonderd gasten aanwezig.
Na de opening
De entree voor het park bedroeg 50 cent en een seizoenkaart kostte zeven en een halve gulden. In totaal zijn er slechts 6000 betalende bezoekers geweest.
Naast vele vertegenwoordigers uit de tuinbouw en andere hoogwaardigheidsbekleders brachten ook koningin Wilhelmina en prinses Juliana brachten een bezoek aan het park. Klik daarvoor HIER. Zo ook mr. dr. L.N. Deckers, de minister van Defensie, die op vijf juni het park bezocht. Hij was een katholiek politicus en een landbouwvoorman, vandaar zijn interesse.
Op negen juni werd in het park ter afsluiting van de tentoonstelling onder auspiciën van de VVV Bilthoven-de Bilt een concert gegeven door de Koninklijke Biltse Harmonie. In de pauze bedankte de heer H. Troostheide, de voorzitter van de lokale VVV, iedereen voor zijn bijdrage aan de bijeenkomst en wenste hij de heer van Straaten van Nes veel succes met de realisatie van het Nationale Park. Op zondag werd zonder enige ceremonieel het hek van het park voorgoed gesloten.
EvdV
Literatuur:
Biltse en Bilthovense Courant vrijdag 15 juni 1934
Delpher, vele krantenartikelen zoals
Nieuw Utrechtse Courant van 17 mei 1934
Telegraaf zeven mei 1934